Oroszország megfenyegette a briteket a fekete-tengeri incidens kapcsán

2021. június 24. 15:08

A brit romboló tudatos és kitervelt provokációt követett el a Fekete-tengeren – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

2021. június 24. 15:08
null

„Úgy gondoljuk, hogy a brit romboló provokációt követett el. Sőt, sajnálatunkra egy tudatos és előkészített provokáció történt” – mondta Peszkov a szerdai fekete-tengeri incidensről. Hangsúlyozta, hogy Moszkva elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek tartja a Defender romboló akcióját, amellyel kapcsolatban a Kreml aggályának adott hangot. Peszkov szerint az orosz határőrség és a fegyveres erők a jövőben „meglehetősen keményen” fognak fellépni hasonló fekete-tengeri incidensek esetén.

„Abban az esetben, ha az elfogadhatatlan provokatív akciók a jövőben is megismétlődnek, ha ezek túl messzire mennek,

semmilyen olyan lépés nem zárható ki, amely az Oroszországi Föderáció határainak törvényes védelmét szolgálja”

– jelentette ki arra a kérdésre válaszolva, hogy hasonló esetben elképzelhető-e célzott orosz csapás.

Peszkov nem kívánt részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mit ért „túl messzire menő akción”. Csütörtökön korábban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy „bombázhatjuk nemcsak az útvonalat, hanem a célpontot is”, ha a határsértő nem hallgat a figyelmeztetésre. Az elnöki szóvivő diplomáciai lépéseket helyezett kilátásba az esettel kapcsolatban.   

Peszkov egyébként óvott attól, hogy az incidensből bárki elvi következtetéseket vonjon le az orosz-brit kapcsolatok jövőjét illetően, és kifejezte reményét, hogy a hasonló "provokációk" nem válnak rendszeressé. 

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender szerdán három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára.

(MTI)

Nyitókép: Orosz védelmi minisztérium / Sputnik / AFP 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ati Papa
2021. június 25. 16:16
Csak nehogy az Angolok is úgy járjanak, mint ahogy az egyik Bud Spencer filmben a kis mexikói fickó elmesélte az esetet: " Az asszony a patakban mosott. Jött egy gringó és rávetette magát. Én odafutottam és elővettem a késem. Véletlenül megbotlottam, ráestem a gringóra és a késem VÉLETLENÜL vagy NÉGYSZER beleszaladt a gringóba.
vtznmnksr
2021. június 24. 21:10
Ideje lenne már, hogy ezek a köcsög angolok beleszaladjanak egy méretes pofonba.
nocens
2021. június 24. 19:58
Es persze elnezest a magyar nyel megcsufolasat jelento ekezetek hianya miatt. Es detto a bosszanto helyesirasi hibak miatt.
nocens
2021. június 24. 19:53
Edes hazam, milyen szomoru latni a Moszkovita trollok eljenzeset annak kapcsan, hogy a "Nagy Oroszorszag" ismet fenyegetozik. (Itt kerek elnezest azoktol a honfitarsaimtol, akik magyarkent egy velt "jogsertest" latvan szivbol egyuttereznek az oroszokkal, es nem csupan moszkovita trollok. A szivbeli egyutterzest keresztenykent mindenkeppen tisztelem.) Par teny: Oroszorszag egy kozepes hatalom, gazdasagi teljesitmenye valahol az olaszoket es spanyoloket surolja. Szomoru ezt latni, kulonosen, ha a gyonyoruseges orosz kereszteny kulturaval es hatalmas tortenelmi hagyomannyal probaljuk osszehasonlitani. Persze legyinthetnenk: ha tobbet dolgoznanak es az uzleti fejlodest elosegito anti-korrupcios torvenyek szellemeben uzletelnenek, Oroszorszag sokkal, de sokkal elorebb jarna (es joggal, es emelt fovel. De nem igy van. Ehelyett van a Krim-felsziget eroszakos "atvetele" a luzer Ukrajnatol, es az ebbol kovetkezo fenyegetozes mindekivel, aki az ukran nemzeti es a nemzetkozi jogba utkozo "esemennyel nem ert egyet". Ugyanis a brit hadihajo nem sertett Orosz "felsegvizeket", csak eppen 2 pont kozott a legrovidebb utat valasztva athaladt a krimi vizeken. Es ehhez a nemzetkozi szabalyok szerint joga van. Ugyanis a Fekete tenger nem az oroszok, romanok, ukranok, torokok vagy eppen ukranok felsegterulete. (Maskulonben hasonloan tiltakoznunk kene az Adria hajozhatosaga kapcsan, nem...?). Nem konnyu a britek vedelmeben felszolni, kulonosen a joggal idezett brit birodalmi arrogancia miatt (szoval nemcsak orosz arronganciarol beszelhetunk). De most itt nem errol van szo. Csupan arrol, hogy egy orszag hadhajoja a nemzetkozi es a "barati" ukran vizeken hajozott. Ennyiben pedig arrogansnak tuno viselkedesevel a nemzetkozi vizek hajozhatosaganak jogaval elt. Vegyuk a kovetkezo hasonlatot: Mi lenne, ha az osztrak sogorok egy kormanyvaltast kovetoen ugy dontentenek, hogy "visszaveszik" a Ferto-tavat? Mondvan az "tortenelmileg a Monarchia resze volt"! Legyen ugy, hogy ehhez meg nehany soproni magyar "civil szervezet" tamogatasat is megszerzik, hogy ne tunjon "annexionak". Aztan pedig mindekinek megtiltjak, hogy a tavon csonakazzanak. Mitobb katonai fenyegetessel (lebombazas, agyonlovetes - tipikus muszka eszkoztar) illetik a csonkazni vagyokat. Nyilvan van par elteres a Krim-ammexio es a Ferto-tavi pelda kozott, bar remelem ertheto! Akkor Leninnel szolva a kerdes: mi most a teendo? Egyet kell ertenunk a "sogorok fenyegetozesevel" vagy nem? Vagy megiscsak fel kene hivnunk a figyelmet, hogy Oroszorszag krimi annexioja nem magatol ertetodo, es igy is fog a tortenelemkonyvekbe bevonulni. A magyar moszkovitaknak pedig jo egeszseggel ajanlom Dosztojevszkij es Tolsztoj olvasasat a napi betevo gyolokodes mellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!