Oroszbarát bolgár oligarchákat helyezett tiltólistára Amerika

2021. június 03. 21:26

Vezető bolgár politikusok csütörtökön üdvözölték, hogy az Egyesült Államok korrupció gyanúja miatt szankciókkal sújtott három bolgár állampolgárt és 64 hozzájuk köthető vállalatot, miközben az Európai Unió beleegyezését jelezve leszögezte: nem szándékozik ellenlépéseket tenni büntetőintézkedések miatt.

2021. június 03. 21:26
null

A Van Ilyen Nép (ITN) nevű bolgár párt elnöke, Szlavi Trifonov „egy partner baráti kezének” nevezte az előrehozott választások előtt nem sokkal bejelentett amerikai szankciókat.    

Bulgáriában július 11-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak, miután az áprilisi választások után háromszori próbálkozás után sem tudott kormányt alakítani egyik párt sem, ami a választások nyomán kialakult széttöredezett pártstruktúrának tudható be. Bojko Boriszov korábbi kormányfő is üdvözölte a büntető intézkedéseket, és tagadta, hogy bármi köze lett volna a feketelistára helyezett személyekhez.

Boriszovot ellenfelei azzal vádolják, hogy meggyengítette az állami intézményeket az oligarchák javára.    

Az Európai Unió, amely a múltban tiltakozott az Iránra és Kubára kiszabott amerikai szankciók miatt, most csak annyit mondott, hogy a bolgár állampolgárokra kiszabott büntető intézkedések „nem érvényesek az Európai Unió területén, így semmi sem igazolja az ellenlépések szükségességét. Ezek olyan intézkedések, amelyekről az Egyesült Államok saját jogi keretein belül döntött” – hangsúlyozta egy uniós szóvivő.    

Az Egyesült Államok szerdán korrupciós vádak miatt büntetőintézkedésekkel sújtott három bolgár állampolgárt: Vasszil Krumov Bozskov üzletembert, Deljan Szlavcsev Pejevszki korábbi parlamenti képviselőt és Ilko Dimitrov Zseljazkov korábbi kormányzati tisztségviselőt, valamint 64 hozzájuk köthető bulgáriai vállalatot. 

A büntetőintézkedések megtiltják a listán szereplő személyeknek és vállalatoknak, hogy hozzáférjenek az Egyesült Államok pénzügyi rendszeréhez,

gyakorlatilag befagyasztva valamennyi amerikai vagyonukat, ezenkívül megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzleteljenek a szóban forgó személyekkel és cégekkel. Emellett mindhárom érintettnek megtiltották, hogy belépjen az Egyesült Államokba. Az Európai Unió Bizottsága már régóta nyomást gyakorol a 2007 óta EU tagország Bulgáriára, hogy hatékonyabban lépjen fel az ország életét átszövő korrupcióval szemben és javítson a jogállamisággal kapcsolatos mutatóin.

„A washingtoni minisztérium nyilatkozata szerint büntetőintézkedést léptettek életbe Vasszil Krumov Bozskov üzletemberrel szemben, mivel azzal vádolják, hogy orosz vezetők részére tervezett “titkos csatornát” a bolgár kormány befolyásolására. Bozskov a szerencsejáték szektorban folytatott tevékenységét követően vált Bulgária egyik leggazdagabb emberévé, ám 2020-ban elhagyta az országot, hogy elkerülje a zsarolás, adócsalás és befolyásolási kísérlet vádját. A jelenleg Dubajban élő Bozskov tagadja mindezt.

Ned Price, az amerikai külügyi tárca szóvivője ismertette, hogy a büntetőintézkedésekkel sújtottak között van Alekszander Manolev korábbi gazdaságiminiszter-helyettes, Petar Haralampijev, a külföldi bolgárok ügyeivel foglalkozó ügynökség egykori vezetője és Kraszimir Tomov volt főtitkár is.

A tárca szankciókkal sújtotta Deljan Szlavcsev Pejevszki korábbi parlamenti képviselőt és Ilko Dimitrov Zseljazkov korábbi kormányzati tisztségviselőt is, valamint 64, a fenti három személy által tulajdonolt vagy irányított vállalatot” 
– írta meg az üzlet.hu

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2021. június 03. 22:00
Azonnali válaszlépésként a terrorimporttámogató Sorost ki kellene tiltani a világ összes országából, nemzetközi elfogatóparancsot kellene kiadni ellene.
Moslékok pásztora
2021. június 03. 21:54
Az USA dönti el kivel haverkodhatnak az EU-s tagállamok ? ...ez mégis hogy ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!