Német külügyminiszter: Meg kell szüntetni a vétó lehetőségét az EU-s külpolitikai döntéshozatalban

2021. június 07. 16:40

A liberális demokráciák ellenálló képességét meg kell erősíteni – mondta Heiko Maas.

2021. június 07. 16:40
null

Meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában – mondta a német külügyminiszter hétfőn Berlinben.

Heiko Maas a tárca 19. nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Németország nem kíván új hidegháborút, de úgy véli, hogy Latin-Amerikától Afrikán át Ázsiáig szorosabbra kell fonni a liberális demokráciák szövetségét és észre kell venni, amikor „mások” megkérdőjelezik ezt a fajta berendezkedést, például azzal, hogy „a rendszerek közötti versengéssé stilizálják a maszk-, vagy vakcinaszállításokat”.    

Nem szabad válasz nélkül hagyni „Moszkva hibrid beavatkozási módszereit”, és azt sem, hogy Peking egyre keményebben kényszerít ki politikai engedelmességet „gazdasági függőség” kialakításával.    

Ehhez meg kell erősíteni a liberális demokráciák ellenálló képességét – húzta alá a német diplomácia vezetője. Donald Trump volt amerikai elnök és az új elnök, Joe Biden tevékenységére utalva hozzátette, hogy ezen a téren „washingtoni ellenszél helyett hátszéllel” lehet tovább folytatni a munkát a többi között a dezinformáció – célzott, szándékos félrevezetés, megtévesztés – elleni harc és a sajtószabadság ügyében.   

 A liberális demokráciák ellenálló képességének megerősítéséhez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU „külpolitikai cselekvőképességét”.    

A közösség nem engedheti meg, hogy „túszul ejtsék, akik vétójukkal megbénítják külpolitikánkat” 

– mondta Heiko Maas, hozzátéve, hogy „a vétónak mennie kell, akkor is, ha így akár minket is leszavazhatnak”.    

A többi között arról is szólt, hogy az utóbbi hónapokhoz képest „nagyobb egység” szükséges az EU-ban az emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban napirendre kerülő szankciók ügyében is.

(MTI)

Kép forrása: MTI / DPA pool / EPA / Kay Nietfeld

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. június 08. 13:23
Nem tetszik nekik, hogy nem értenek egyet velük és nem hagyjuk, hogy a nevünkben tegyenek valamit, amihez mi nem akarjuk a nevünket adni, ezért megoldják, mint a szargentini EP szavazásnál, új szabályt rittyentenek. Demokratikus? Diktatórikus? A hülye is látja, csak a gazember nem...
zakar zoltán béla
2021. június 08. 09:14
00
Szerintem
2021. június 08. 07:33
Leszokhatnának már a gyarmattartó mentalitásról. Különösen Németország, hogy rabszolgának nézze az üzleti partnereit. Hogy ura és parancsolójaként kezelje, akiknek ezer szálon ki van szolgáltatva. Ez már nem az a világ, hogy meg is korbácsolhatja, akikre hasznot remélve rá van utalva. Késő lesz már sírvafakadva ráebredni, hogy már a XXI. század van és már nagyot fordult a világ az erő és függőségi viszonyokkal
MZperXXL
2021. június 07. 22:47
Nekem a német fazon szövege más szereplőkkel tűnik igaznak: "Nem szabad válasz nélkül hagyni „az USA hibrid beavatkozási módszereit”, és azt sem, hogy az EU egyre keményebben kényszerít ki politikai engedelmességet „gazdasági függőség” kialakításával."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!