Nem perelhetők a gyermekrabszolgákkal termesztett kakaó miatt az amerikai felvásárlócégek

2021. június 18. 07:51

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság szerint nem igazolható, hogy a vállalatok hozzájárultak volna a rabszolgamunkához.

2021. június 18. 07:51
null

Elutasította az amerikai Legfelsőbb Bíróság annak a hat afrikai férfinak a keresetét, akik felelősségre akarták vonni a Nestlé USA-t és a Cargillt, amiért az általuk felvásárolt kakaót rabszolgamunkával állítják elő – írja a BBC.

A felperesek állítása szerint Maliból csempészték át őket elefántcsontparti kakaófarmokra, ahol kényszermunkára fogták őket. Szerintük az amerikai felvásárlócégek hozzájárultak, és fenntartották a rabszolga-kereskedelmet, hogy alacsonyan tartsák a kakaó árát.

A Nestlé és a Cargill védekezésében elítélte a gyermekmunkát, és azzal hárították a felelősségüket, hogy a felpereseknek az emberkereskedőket és a rabszolgamunkát alkalmazó farmereket kellene perelniük.

A Legfelsőbb Bíróság 8-1 arányban utasította el a felperesek keresetét. Döntésüket azzal indokolták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a a cégek által az Egyesült Államokban meghozott üzleti döntések vezettek volna a felperesek kényszermunkára fogásához, függetlenül attól, hogy egyébként ők biztosították a farmok technikai és pénzügyi felszereltségét.

Kép forrása: Pixabay

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. június 19. 11:01
"A Nestlé és a Cargill védekezésében elítélte a gyermekmunkát, és azzal hárították a felelősségüket, hogy a felpereseknek az emberkereskedőket és a rabszolgamunkát alkalmazó farmereket kellene perelniük." Abszolút jogos, egyetértek az ítélettel.
Csigorin
2021. június 19. 07:59
ha az adott orszagban torvenyes akkor kinek mi koze hozza? nem az en dolgom leellenorizni a piacon levo beszallitokat.
LAW AND ORDER
2021. június 18. 15:06
Nagyon helyes!!! Helyi ügy!!
Box Hill
2021. június 18. 14:43
"nem igazolható, hogy a vállalatok hozzájárultak volna a rabszolgamunkához." Ha nem volt a beszállítói szerződésekben gyermekmunkát kizáró klauzula, akkor hozzájárultak. Amerikából egyre vastagabban folyik a hülyeség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!