Moszkvába utazott a mianmari junta vezetője

2021. június 20. 17:10

A tábornok részt vesz a június 22-24 között Moszkvában tartandó nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

2021. június 20. 17:10
null

Moszkvába utazott Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője – közölte vasárnap a katonai hatalom ellenőrzése alatt álló MRTV állami televízió. A vezető a június 22-24 közötti, moszkvai nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára érkezik.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. 

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet legutóbbi összesítése szerint a február elsejei katonai puccs óta a biztonsági erők több mint nyolcszáz embert öltek meg, és ötezernél több embert vettek önkényesen őrizetbe.

(MTI)

Nyitókép: STR / POOL / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. június 21. 10:35
Azért Moszkvába utazott, mert Putyin egy demokrata vezető............................................
Robur
2021. június 20. 20:16
Orbán mikor fog ezzel is barátkozni?
Memhölczer
2021. június 20. 19:02
Ennek a lényege az, hogy világossá teszi: aktív a kínai-orosz katonai együttműködés. Mianmarban ugyanis erős a kínai befolyás minden téren, de taktikusan ezt nem verik nagydobra, hanem az oroszokkal erősítik a saját érdekeiket, ti. az USA-támaszpontok ellen (Mianmar körül is van egy halom).
..--..
2021. június 20. 18:31
-zsoltkom- Majd Orbán meghívja a Nándorfehérvári terembe és ő is legitimálja a mianmari junta vezető hatalmát... ha már egyszer keleti nyitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!