Kína visszaszólt a NATO-csúcson tett kijelentésekre

2021. június 15. 10:39

Visszautasította a NATO-csúcstalálkozóról kiadott közleményben foglalt, Kínáról szóló kijelentéseket a távol-keleti ország Európai Uniónál állomásozó missziója egy kedden kiadott közleményben, és hangsúlyozta: nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy mások rendszerszintű kihívásként állítsák be.

2021. június 15. 10:39
null

Az észak-atlanti szervezet tagállamainak vezetői hétfői közös nyilatkozatukban azt írták, hogy Kína céljai és határozott magatartása „rendszerszintű kihívást jelent a szabályokon alapuló nemzetközi rendre, valamint a szövetség biztonságával összefüggő területekre”. Amiatt is bírálták Pekinget, hogy gyors ütemben bővíti nukleáris erejét, továbbá hadseregének korszerűsítése nem átlátható.    

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire.

Hangsúlyozta: ezek a kijelentések becsmérlőek Kína békés fejlődésére nézve. Azzal vágott vissza továbbá, hogy a NATO rosszul mérte fel a nemzetközi helyzetet és saját szerepét. Az észak-atlanti szervezet vezetőit hidegháborús mentalitással vádolta meg. A közlemény szerint Kína mindig is védekező jellegű nemzeti védelmi politikát folytatott, hadseregének modernizációját pedig jogszerű, nyílt és átlátható módon végzi. Kiemelték: 2021-ben Kína védelmi költségvetése 1350 milliárd jüan (209 milliárd dollár), az ország GDP-jének 1,3 százaléka. A 30 NATO-tagország közös védelmi költségvetése ennek az 5,6-szerese, 1170 milliárd dollár, ami a világ teljes katonai célokra fordított költségvetésének több mint felét teszi ki.    

Hasonlóan utasították el a nukleáris erő bővítésével kapcsolatos bírálatot is,

hangsúlyozva: a NATO-tagállamok nukleáris robbanófejeinek száma csaknem hússzorosa Kína készletének. A kínai EU-misszió aláhúzta: Peking a jövőben változatlanul határozottan megvédi szuverenitását és fejlődési érdekeit, és figyelemmel kíséri a NATO Kínával szembeni stratégiai módosításait és politikáját. A közleményben továbbá arra szólították fel a szövetséget, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a „kínai fenyegetést” sulykoló elméletek népszerűsítésével.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. június 16. 14:26
Kína nem tudatosan, de lenyomja az amcsikat a gazdasági versenyben. Persze lehet polemizálni, hogy loptak technológiát, ki nem, de tény, hogy az amcsik tisztán hitelekből élnek jelenleg! Akkora az adósságuk, hogy ha mindenüket eladnák, emberestül, akkor se tudnák kifizetni. Hogy hogyan lehet eddig süllyedni nehéz megérteni, de ez van. Hab a tortán, hogy nagyrészt Kínának tartoznak. Szóval leegyszerűsítve az adós számon kéri a kölcsönadót! Szép!
Frick László Intézet
2021. június 15. 13:18
A Nyugati Nyitást még Mao Ce Tung alapozta meg a Nixon-Kissinger találkozón. Európa és amerikanyitotta meg az Új Selyemutat, oiropidok kezdték a bérgyártatást, hurcobálták ki a koppintanivalókat. Kína már a Pekingi Olimpia idején más volt, mint aminek még az oiropid sajtó tálalta. Ma már az oiropidok koppintgatnak Kínától. Közben a kapitalizmus behalt, az új Globális Spekulalista Világrendben nemhogy a nemzeti érdekeket leszarják, de még a kontinensérdekeket is. Nincs magánál Joe Biden és Washington már egy ideje.
Frick László Intézet
2021. június 15. 13:13
Az USA éves hadiköltségvetése 760 Mrd USD, a NATO olyan 460 Mrd USD és még van a Szent Szövetség, tehát akiket most látványosan egybekerített Biden, olyan 300-400 Mrd USD-s össz-hadikiadásokkal. Ehhez még az amerikaiak szerint kéne külön egy Európai Új Haderő amerikai fegyverekkel, amikre amerikai hitelt kapnának. A Mi/Ti másikoldalán pedig vannak a büdösruszkik évi 66 Mrd USD és a kínaiak 260 Mrd USD hadiköltséggel. Ki fenyeget itt kit? Amit most csinál Amerika, ahhoz partner volt a Szovjetúnió: Ötven éve már. A XXI. századból is eltelt az első ötöde. Euzt már csak amerikában nem tudják...
Harangláb
2021. június 15. 12:33
Nem tudom, kinek lehet igaza?! ...Azt tudom, hogy Kína nem szórja más országokra B52-esekkel a demokráciát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!