Antonescut, a második világháborús diktátort ünnepelték a román pópák

2021. június 18. 18:02

Vizsgálják, hogy elkövették-e az emberiség ellen elkövetett háborús bűnökben vétkes személy kultuszának ápolását, mint bűncselekményt.

2021. június 18. 18:02
null

Egy Vaslui megyei ortodox templomban négy pópa szentmisét mutatott be Ion Antonescu marsall tiszteletére – számol be a Főtér. Mindez június első hétvégéjén történt.

Antonescu több százezer romániai zsidó haláláért felelős, Románia vezetőjeként a náci Németország csatlósává vált.

Mindez a történelmi tény nem zavarta a Szent Paraszkéva templom klérusát, de a jelen lévő magas rangú tiszteket, történészeket és híveket sem, akik úgy ünnepelték a marsallt – akit mellesleg a templom alapítójaként tartanak számom – mintha a román történelem hőse lenne – tudósít az erdélyi magyar portál, amely hozzáteszi: ez a cselekedet konkrétan törvényt is sért.

A Vaslui megyei törvényszék mellett működő ügyészség in rem eljárást indított – tehát vizsgálják a gyanú megalapozottságát – az emberiség ellen elkövetett háborús bűnökben vétkes személy kultuszának ápolásáért, illetve fasiszta, legionárius, rasszista és xenofób ideológiák nyilvános terjesztéséért.

Emellett a a kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős képviselője, Alexandru Muraru panaszt emelt a négy pópa ellen a rendőrségen és a főügyészségen is.

A román sajtó azonban nem ilyen egyértelmű ebben a kérdésben: a Vremea Nouă nevű portál úgy kommentálta az esetet, hogy Muraru a neomarxista törekvések szellemében akarja erőszakkal meggátolni, hogy a román nép megünnepelhesse hőseit, és teszi ezt azért, hogy a következő generációk ne rendelkezhessenek példaképekkel.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. június 19. 18:06
Szar csuhások.
kisgul
2021. június 18. 21:49
Akiket a zusa , meg a dékás szekta bezzeg romániázik, azok ezt is megtehetik, ott nem lóg egy szargentini jelentés, mint Damoklész kardja a fejük felett!
Box Hill
2021. június 18. 19:24
Miért? Ceausescut ünnepeljék?
buckafej
2021. június 18. 19:03
A román pópák a legsötétebb gazemberek voltak, akik a magyarok ellen uszítottak, évszázadok óta, például 1848-49- ben is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!