Tokió 2020: Orvosok kérik az olimpia elhalasztását

2021. május 18. 14:27

A tokiói orvosok egyik szövetsége a tavalyról idénre halasztott nyári olimpia lemondására szólította fel levélben Szuga Josihide japán miniszterelnököt.

2021. május 18. 14:27
null

A 6000 doktort magában foglaló csoport azt írta, a kormánynak és a szervezőbizottságnak arról kell tárgyalnia a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy a játékokat Tokió nem rendezi meg.    

A jelenleg is járványügyi vészhelyzet alatt álló Tokióban a kórházak jelentős leterheltségnek vannak kitéve, a lakosság többsége pedig ellenzi az olimpia idei megrendezését. Japánban az oltási program szintén lassan halad, a 125 milliós országban eddig mindössze az állampolgárok nagyjából egy százaléka kapta meg mindkét vakcinát. Egyelőre a helyi szervezőbizottság és a NOB is ragaszkodik a nyári játékok megtartásához, amelyet biztonságosnak ígérnek. Az eseményt a koronavírus-járvány miatt halasztották idénre, a megnyitó ünnepség a tervek szerint július 23-án lesz.

 A legújabb közvéleménykutatások szerint a japánok közel hatvan százaléka lefújná az idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpiát.

A Kyodo hírügynökség által publikált felmérés szerint a megkérdezettek 59,7 százaléka értett egyet azzal, hogy nem kellene megrendezni a pandémia miatt egy évvel elhalasztott ötkarikás játékokat. A válaszadók 25,2 százaléka úgy nyilatkozott, nézők nélkül kellene lebonyolítani a versenyeket, és mindössze 12,6 százalék fogalmazott úgy, hogy korlátozott számú drukker előtt kellene megrendezni a világ legnagyobb multisport-eseményét.    

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezők egyelőre eltökéltek a július 23. és augusztus 8. közötti esemény megrendezésében. Arról, hogy lehetnek-e nézők, júniusban születik döntés, az azonban már márciusban eldőlt, hogy külföldi drukkerek nem vehetnek részt a játékokon. Japánban immáron kilenc prefektúrában – közte Tokióban – van rendkívüli állapot a koronavírus-járvány miatt.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peppa
2021. május 18. 22:21
Hé, Momentum! Lenne egy kis meló Japánban!
KBA98
2021. május 18. 18:23
A japcsikat kéne oltogatni asap, hiszen külföldi néző nem lesz, a versenyzőket meg beoltották.
Ezért regisztráltam
2021. május 18. 16:49
Az olimpia egyszerre testesíti meg az euro-imperialista gőgöt és a galíciai típusú jövés-menést! Szép volt, jó volt, elég volt! A BLM tiltassa be - ha valaki, ők meg tudják csinyá'ni!
Falfirka
2021. május 18. 16:22
édes Istenem! a rohadék momentum nagyon rosszat akart az országnak azzal hogy megfúrta a 24-es olimpiát. és kiderül, hogy nagyon jót tettek az országnak. gondoljátok el micsoda ráfizetés és japánnak, és valószínű 24-ben a franciáknak is az lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!