Szijjártó: A V4-ek a világjárvány utáni új világrend nyertesei lehetnek

2021. május 14. 14:05

Közép-Európa lett a legvonzóbb beruházási célpont Európában, ennek nyomán mi töltjük be a növekedési motor szerepét – jelentette ki Szijjártó Péter.

2021. május 14. 14:05
null

A visegrádi országok (V4), az együttműködésüknek köszönhetően, a világjárvány utáni új világrend nyertesei közé tartozhatnak –jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közép-lengyelországi Lódzban, a V4 diplomáciai vezetőinek találkozóját követő közös sajtóértekezleten.

Józan ész és biztonságos környezet

A V4-ek (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) az utóbbi években „a józan észre alapuló gazdasági és biztonságpolitikai stratégiát folytattak, a közös kiállásnak köszönhető, hogy az Európai Unióban nem érvényesek az illegális migránsok elosztására vonatkozó kötelező kvóták, egyúttal Közép-Európa lett a legvonzóbb beruházási célpont Európában, ennek nyomán "mi töltjük be a növekedési motor szerepét” – jelentette ki Szijjártó Péter.    

Új világrend van születőben

Azt mondta, a koronavírus-járvány miatt nem túlzás új világrend létrejöttéről beszélni mind gazdasági, mind politikai szempontból, ez természetesen új kihívásokat jelent. A V4 országai közötti szoros együttműködés a jövőben biztosíthatja gazdaságaink gyors újraindítását, valamint azt, hogy az országcsoport az új világrend nyertesei közé fog tartozni – közölte a tárcavezető.    

Rámutatott:

„a legutóbbi békeévben, 2019-ben például a V4 és Németország kereskedelmi forgalma meghaladta a 300 milliárd eurót.”    

A Közép-Európába irányuló külföldi beruházásokról Szijjártó Péter azt mondta: gyakorlatilag az összes beruházási versenynél a végső vetélytársak mindig a V4 országai voltak, ez mutatja, hogy a térség Európa legvonzóbb beruházási térségévé vált. „Ez a fegyelmezett költségvetési politikánknak, valamint az alacsony adóknak köszönhető, ezért az új világrend küszöbén világossá kell tenni azt az álláspontot, hogy Magyarország soha nem fog hozzájárulni semmiféle globális minimumadó bevezetéséhez” – húzta alá.

Nem fogunk adót emelni nemzetközi nyomásgyakorlás miatt

Versenyképességünk záloga, hogy az adópolitika nemzeti hatáskörben maradjon

– tette hozzá. Aláhúzta továbbá: Magyarország kitart az illegális bevándorlók elosztási kvótáját ellenző álláspontja mellett.

„Azt látjuk, hogy sem Brüsszelben, sem New Yorkban nem adták fel a kötelező letelepítési kvóták gondolatát, továbbra is ébernek kell lennünk annak érdekében, hogy amit egyszer meg tudtunk akadályozni, az lopakodó módon ne térhessen vissza, ne veszélyeztethesse Európa és benne a közép-európai országok biztonságát és önrendelkezését” – fogalmazott.    

A magyarok erős Európában érdekeltek

Ez viszont nincs erős keresztény értékek és közösségek nélkül, ezért Magyarország a jövőben is ki fog állni a világon az üldözött keresztények mellett, és ragaszkodik Európa keresztény alapértékeinek megerősítéséhez. Utalva végezetül a két ország beoltott polgárainak szabad utazásáról szóló magyar-cseh megállapodásra, a miniszter reményét fejezte ki, hogy ezt a megoldást hamarosan a visegrádi szintre is ki tudják terjeszteni.

(MTI)

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2021. május 16. 14:27
a V4-nek jó lenne egy közös katasztrófavédelem első lépésre, utána közös légvédelem, hadsereg stb. ... sokkal befolyásosabb szereplő lenne a világpolitikában
Ninini
2021. május 14. 20:55
Honnan a picsából akarsz jönni? Ott is adnak valami papírt te gyökkettő, gyere azzal.
Highlander07
2021. május 14. 18:20
Szemétláda! Nem hittem volna, hogy ezt leírom, de az egész fidesz a kretén orbánnal, szíjjártóval meg varga judittal elmehet kva nénikéjébe!!! Az az új világrend, hogy ezentúl csak a kibszott, kísérleti oltás után megkapott, kibszott kártyátokkal mehetek át Magyarországra??? Hát a krva anyátokat, azt!!!!!!!!!! Új világrend az, te vadbarom, legalább lesz mit összedönteni, amit remélem, hogy ti, meg a még debilebb főnökeitek majd végignéznek, és ebbe kapnak gutaütést!
makám
2021. május 14. 16:41
a v4 olyan, mint egy szánkó. amig mi húzzuk ülenk rajta a többiek, amikor nekik kellene lelépnek a picsába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!