Spanyol miniszterelnök: A lehető leggyorsabban visszaállítjuk a rendet Ceutában és a határokon

2021. május 18. 15:45

Pedro Sánchez prioritásnak nevezte a kialakult „humanitárius krízis” kezeléséhez szükséges eszközök biztosítását.

2021. május 18. 15:45

A miniszterelnök prioritásnak nevezte a határátkelés ellenőrzését, a kialakult „humanitárius krízis” kezeléséhez szükséges eszközök biztosítását, és az illegálisan érkezők azonnali visszafordítását Marokkóba a fennálló kétoldalú megállapodások alapján. Pedro Sánchez baráti országként szólt Marokkóról, hangsúlyozva, hogy e kapcsolat megóvása mindig fontos része volt a spanyol külpolitikának. A baráti országok szomszédi viszonyának és gyümölcsöző kapcsolatának a tiszteleten, a határok kölcsönös tiszteletben tartásán kell alapulnia – jegyezte meg.

A spanyol kormány, európai partnereivel együtt „minden kihívással szemben, minden szükséges eszközzel” megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyet egyúttal az Európai Unió külső határai is – szögezte le nyilatkozatában a kormányfő. Hozzátette: az Európai Unió több vezetőjével is egyeztetett az észak-afrikai spanyol területeken kialakult helyzetről, amely miatt lemondta tervezett párizsi útját és a nap folyamán Ceutába és Melillába utazik a belügyminiszterrel.

Eddig mintegy 2700 embert toloncoltak vissza Marokkóba azok közül, akik az elmúlt egy nap során illegálisan jutottak be az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére – közölte Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter a spanyol kormány ülését követő sajtótájékoztatón. A tárcavezető tájékoztatása szerint több mint hatezer határsértőről van szó, akiknek visszafordítása folyamatos. Kivételt képeznek a felnőtt kísérő nélküli gyerek, akik helyzetét egyedileg kell mérlegelni. Mint mondta, a kormány minden eszközt felhasznál, hogy megőrizze a határok integritását, ezért 200 rendőrt és csendőrt átvezényeltek más területekről Ceutába, valamint a hadsereget is bevonták a rendfenntartásba és a határvédelembe.

(MTI)

Nyitókép: Manu Fernandez / POOL / AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. május 18. 17:17
aha, spanyol kerítés jó, magyar kerítés rossz, mi? _I_
llnnhegyi
2021. május 18. 16:55
2015-ben figyelmeztett Orbán Viktor miniszterelnök minden liberalbolsevista országot. Belebuktok,ha szemet hunytok
Kriszta67
2021. május 18. 16:16
Ugyan miért képeznek kivételt?
civis72
2021. május 18. 16:08
tele vannak a lőszer raktárak ..nem értem mi ez a töketlenkedés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!