Négymillió euró jelent meg a brüsszeli egészségügyi biztos számláján

2021. május 06. 12:49

A ciprusi lapok a gyógyszergyártók vesztegetéséről írnak, Stella Kyriakides azonban azzal védekezik, hogy csupán kölcsönről van szó.

2021. május 06. 12:49

Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos – férjével közös – számláján váratlanul 4 millió euró (csaknem másfél milliárd forint) bukkant fel, írja az Origó ciprusi médiaértesülésekre hivatkozva. Több szigetországi lap azt feltételezi, hogy a nagy vakcinagyártók vesztegethették meg az uniós vakcinaszerződéseket aláíró politikust.

A pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bank révén került a Kyriakides család számlájára. Az uniós politikus azzal védekezett, hogy csupán hitelről, kölcsönről van szó. Az egészségügyi biztosnak azonban semmiféle fedezete nincs egy ekkora kölcsön felvételéhez, egy ciprusi számvevőszéki jelentés szerint sem a fizetéséből, sem más forrásokból nem lesz képes visszafizetni ezt a hatalmas összeget.

A Bors korábban arról írt, hogy az uniós egészségügyi biztos és családja nem először keveredett egészségüggyel kapcsolatos korrupciós botrányba. Évekkel korábban egy bank mögé bújva privatizálták az összes onkológiai kezelést Ciprus szigetén, aztán jelentősen megemelték a kezelések árát. A lap szerint a rákbetegeken gazdagodó család neve szitokszó lett az országban.

Az üggyel később a ciprusi parlament is foglalkozott. Minden képviselő az onkológiai kezelések államosítására, az árak csökkentésére szavazott, kivéve Stella Kyriakidest.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2021. május 06. 23:47
Van új a nap alatt?
dglaj
2021. május 06. 19:34
Szerintem a Zorbán utalta a pénzt indirekt módon, hogy direkt kompromittálja az EU egészségügyes ártatlan hölgyet, direkt kitolásból...
Google
2021. május 06. 17:08
Vakcinagyarat akart beinditani, hogy a szegenyebb orszagoknak adja jutanyosan a vakcinat, aztan kekeckedtek vele...
Elmekortan
2021. május 06. 16:24
Az örökösnő pénze lehet ez. Meg a Simon MSZPs pénze. A cucilisták idehordták egy hordóba, bárki DKs vihette. Balmazújváros örökös ő? Így írják? Neki is felvillanó a négymillió euró.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!