A magyar konzul pótolta Kapisztrán Szent János zászlóját Texasban

2021. május 07. 11:29

A san antonioi ferences missziós templom névadó szentjét ábrázoló szobrot évekkel ezelőtt megrongálták, Széles Tamás adta át a rekonstruált magyar zászlót.

2021. május 07. 11:29
null

„Ellopták Kapisztrán János zászlóját – mi pótoltuk!” – kezdi posztját a Los Angeles-i magyar konzulátus a Facebookon. 

Texasban 1716-ban alapítottak tartományt a ferencesek, missziójukat pedig 1756-ban telepítették San Antonio-ba. A jelenleg az UNESCO világörökség részét képező „texasi missziós ösvényen” található római katolikus kolostort Kapisztrán Jánosról nevezték el, aki a nándorfehérvári diadal előtt toborzott irreguláris keresztes sereget mellyel Hunyadi János segítségére sietett.

A texasi missziós templom névadó szentjét ábrázoló szobrot évekkel ezelőtt megrongálták.

A plébánia egyik tagjának megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium elkészítette a szobor kezéből ellopott történelmi magyar zászló pontos mását, amit kedden adott át Széles Tamás főkonzul Gustavo Garcia-Siller főegyházmegyei érseknek – számolt be posztjában a konzulátus. 

Az átadó ünnepségen – melyen jelen voltak az egyházmegye, San Antonio város és a helyi kulturális örökségvédelmi hivatal vezetői – az érsek megáldotta a zászlót, a főkonzullal közösen elhelyezte azt a névadó szent szobrán, majd harangszóval emlékeztek meg a névadó szenthez köthető történelmi eseményről – áll a bejegyzésben. 

A San Antonio Missions missziós apátság kiemelt zarándokhely az Egyesült Államokban,

melyet tavaly – a világjárvány ellenére is – több mint egymillióan kerestek fel.

„A magyar állam ajándéka, a »pótolt« történelmi zászló pedig méltóképpen hirdeti a magyar történelem egyik kiemelt diadalát a látogatók számára” – zárta bejegyzését a Los Angeles-i magyar konzulátus.

Fotó: Consulate General of Hungary in Los Angeles

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. május 07. 18:33
Nemá! Ott volt az eredeti? Nem az is másolat volt esetleg? Legyünk már azért pontosak!
Gregorius
2021. május 07. 15:38
Álljon meg a menet, ez tényleg egy zarándokhely, mert ez " Alamo", amiről először talán egy Bob Dylan dalban hallottam. A missziós templomot és épületeit egy maréknyi texasi védelmezte a sokszoros túlerőben levő mexikói csapatok ellen. Gyakorlatilag mindenki elesett, és azóta is a hősiesség jelképe az USA-ban. Ennek a templomnak lehet a védőszentje a harcos szerzetes, Kapisztrán János.
Fila2020
2021. május 07. 14:47
Kapisztrán János, Hunyadi János ma mind rasszistának lennének bélyegezve, amúgy meg forognak a sírjukban. A Magyar Királyság hős, önfeláldozó népeinek köszönheti Nyugat-Európa, hogy fennmaradtak a barokk korszak előtti épületei, kastélyok, várak, középületek, templomok, stb.
fatman
2021. május 07. 14:29
török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!