Kínai állami média: az Indiai-óceánba csapódtak a hordozórakéta darabjai

2021. május 09. 07:00

A kínai űrkutatási hivatalra hivatkozva hozzátették, hogy az űreszköz jelentős része a Föld légkörébe érve elégett.

2021. május 09. 07:00
null

Az Indiai-óceánba csapódtak vasárnap hajnalban a Hosszú Menetelés 5B nevű hordozórakéta darabjai a kínai állami média közlése szerint. A kínai űrkutatási hivatalra hivatkozva hozzátették, hogy az űreszköz jelentős része a Föld légkörébe érve elégett. A koordináták alapján a becsapódás helyszínét Indiától és Srí Lankától délnyugatra határozták meg. Korábban attól tartottak, hogy a rakéta darabjai lakott területre zuhannak.

A Global Times kínai napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt. „A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve (...), csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba” – idézte a lap Vang Jan-ant, a Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét. A hordozórakétával Kína április 29-én juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia), ám később az irányítóközpont elvesztette az ellenőrzést felette.

(MTI)

Nyitókép: STR / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. május 10. 10:02
Az űrszemét zöme a folyamatos fékeződés miatt belép a föld légkörébe és elég.A hordozórakéták hajtóművei,hővédő pajzsok a nagyobb alkatrészek csak részben égnek el tehát ezek lakott területeken becsapódva károkat okoznak.Nos a hordozórakéták zöme vezérelten tér vissza így veszélyt nem jelentenek! Az űrszemét ami föld körüli pályán kering veszélyt jelent az úrállomásokra ,műholdakra ,így az űrhajósokra is.Jelenleg nincs biztos védelem a becsapódó űrszemét és a mikrometeortok ellen.Ugyanis ezeknek a nagy sebesség miatt óriási kinematikai energiájuk van.Az űrszemét kivédésének legjobb módja a használaton kívüli műholdak és hordozórakéták és egyéb tárgyak befogása visszahozása vagy vezérelt módon visszairányítása a föld légkörébe ahol zömmel elégnek,vagy lakatlan területre holló darabok begyűjtése újrahasznosítása!Persze a végső megoldás a többször felhasználható űrhajók, megalkotása.
geyza1947
2021. május 09. 19:40
Orbán Kinája pofára esett és nem kicsit ! Kiváncsi leszek mikor valósul meg az a céljuk amit a yenkik már 30-40 éve elértek ? Ja kérem, amikor mindent csak koppintunk és magunk képtelenek vagyunk fejleszteni az ide vezet !
Pierre
2021. május 09. 10:57
senki nem tudta, hova csapodik be, aztan szerencsere a tengerbe esett. Orosz rulett volt ez is, mint a kinai vakcina megfelelo vizsgalatok nelkuli alkalmazasa M.o-on. Most hozonghet a kinai allam, mint ahogy a magyar, hogy "na, ugye!" Aki ezert tamadta oket, az urkutatasellenes/oltasellenes. Az emberek meg fellelegeznek, hogy: szerencsenk volt.
123321
2021. május 09. 09:49
Legközelebb jobban sikerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!