Belarusz incidens: „állami terrorizmusról” beszél a lengyel miniszterelnök

2021. május 24. 07:19

Mateusz Morawiecki és a litván elnök is elítélte a belarusz ellenzékit szállító polgári repülőgép minszki eltérítését.

2021. május 24. 07:19
null

Mint arról lapunk is beszámolt, vasárnap leszállásra kényszerítettek egy repülőgépet Minszkben, majd őrizetbe vették a rajta utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét. 

A Ryanair légitársaság gépe a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre egy pokolgépről szóló bejelentés miatt. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre. Az államfői sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna úgy tudja, Aljakszandr Lukasenka adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra az utasszállítót.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen. „Állami terrorizmus példátlan cselekedetének minősül egy polgári repülőgép eltérítése, ami nem maradhat megtorlás nélkül” – hangsúlyozta.   

Gitanas Nauseda litván elnök az ellenzéki aktivista Prataszevics haladéktalan elengedését és Vilniusba való továbbengedését követelte vasárnap. Hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi járatot erővel kényszerítették a földre. „Felszólítom a NATO- és európai uniós szövetségeseinket, hogy azonnali választ adjanak a fehérorosz rezsim polgári légi közlekedés elleni fenyegetésére. A nemzetközi közösségnek haladéktalanul lépéseket kell tennie, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé” – tette hozzá.  Nauseda kijelentette, hogy az incidenst meg fogják vitatni hétfőn az uniós csúcson.   

Az incidenst az EU és a NATO vezetői is elítélték.

 

 

Összesen 513 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
panka45
2021. május 24. 15:11
Sok véleményt olvastam itt, de okosabb nem lettem. 1. már megint incidensről ír az újságíró, ami teljes tudatlanság. Az incidens váratlanul közbejött zavaró esemény, mellékkörülmény. Ez az lenne? Ha igen, miért horgad fel mindenki? 2. Ez az ellenzéki ember miért olyan géppel utazik Görögországból ami átrepül Fehéroroszország felett, ha ennyire veszélyben érzi magát? Én biztosan nem ezt tettem volna. Pont mint Navalnij, akit állítólag meg akartak államilag gyilkolni, aztán hazautazik!! Ki érti ezt? Azt gondolom nagy itt a bábszínház, mi meg nem látunk a paraván mögé.
mucsay
2021. május 24. 14:58
snowdennel is vmi hasonló történt, nem?
Osztap Bender
2021. május 24. 14:40
Ahogy látom, a mandineri demokrácia megette a hajnali kommentemet reggelire. Pedig csak azt fejtegettem karikírozva, hogy az eu. nevezetű gittegylet soha, semmit nem fog tenni ebben az ügyben (sem).
Akitlosz
2021. május 24. 14:24
"Belarusz incidens: „állami terrorizmusról” beszél a lengyel miniszterelnök" Én meg EU - NATO provokációról írok. Szándékos provokációnak tűnik. Direkt reptették arra az ügynököket. EU-n belüli utazáshoz felesleges Fehérorosz ágon át menni. És a gyors és nagy médiahiszti is előre tervezett akcióra utal. Minden országnak joga van körözött személyek elfogása érdekében visszatartania repülőjáratokat. Maga a repülőgép kért engedélyt Minszkben leszállni terrorveszélyre hivatkozva. Ez szándékos, szervezett vadnyugat általi provokációnak tűnik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!