Ismét tombol a járvány a világ leginkább átoltott országában

2021. május 07. 08:15

Újraindult a koronavírus-járvány a Seychelle-szigeteken, ahol a felnőttek 62,2% -a teljes körűen be van oltva.

2021. május 07. 08:15
null

A Seychelle-szigeteken, ahol arányaiban a lakosság legnagyobb részét oltották már be a koronavírus ellen, újra bezárták az iskolákat, és két hétre beszüntették a sporttevékenységeket is, miután a fertőzések száma újra növekedni kezdett. Újra látogatási tilalom lépett életbe, és elrendelték a bárok korai bezárását is annak ellenére, hogy a felnőtt lakosság több mint 60% -a rendelkezik már a vakcina mindkét dózisával. A rendelkezések hasonlóak a 2020 végén bevezetettekhez. 

„Az összes eddigi, kivételes erőfeszítés ellenére országunkban a koronavírus-helyzet jelenleg kritikus, a múlt héten magas napi esetszámról tájékoztattak” – mondta Peggy Vidot, az ország egészségügyi minisztere keddi sajtótájékoztatóján.

A mintegy 98 000 lakosú, az Indiai-óceánon fekvő szigetcsoport gazdasága szinte teljes mértékben az idegenforgalomtól függ, ezért az ország hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy már januárban megkezdhesse az oltást az Egyesült Arab Emírségek adományaként az országba érkezett kínai vakcinákkal. Azóta egyébként már érkeztek más vakcinák is az országba.

Kínai és indiai vakcinával oltottak

Az április 12-ig a beadott dózisok 59% -a Sinopharm oltóanyag volt, a többi pedig Covishield, ami az AstraZeneca Indiában készített vakcina-változata.

A Bloomberg Vaccine Tracker adatai szerint a felnőttek 62,2% -a teljes körűen be van oltva az országban.

A rangsorban Izrael követi őket 55,9% -os oltottsággal.

„A genetikai szekvenálásról még nem állnak rendelkezésre adatok az áprilisi fertőzések kapcsán, de a Seychelle-szigeteken már februárban megtalálták a B.1.351 variánst, amelyet először tavaly év végén Dél-Afrikában azonosítottak” – mondta a miniszter, aki hozzátette, az AstraZeneca oltása kevésbé volt hatékony ezzel a variánssal szemben, így Dél-Afrika le is állította az ezzel folyó vakcinációt. 

Az egészségügyi minisztérium szerint az aktív esetek száma május 3-án 1068-ra emelkedett az április 28-i 612-ről.

„Az esetek 84% -a helyi, őslakos, a többiek külföldiek” – mondta Daniel Lucey, a Dartmouth Geisel Egyetem orvostudományi karának klinikai orvosprofesszora. „Közülük alig kétharmad oltatlan volt, vagy csak egy dózisa volt, a többieknek pedig mindkét oltás be volt adva” – mondta.

Globális következményei lehetnek a szigetországban folyó eseményeknek

„A Sinopharmmal, Covishielddel beoltott, illetve a be nem oltott fertőzött személyek összehasonlítását, a vírus genetikai szekvenálását, a fertőzések súlyosságára vonatkozó adatok felhasználásával lehet elvégezni a jövőben” – hangzott el a sajtótájékoztatón. „Tekintettel e két vakcina széles körű nemzetközi használatára, globális következményei vannak a Seychelle-szigeteken zajló eseményeknek” – tették hozzá. 

A sajtótájékoztatón nyilatkozó tisztviselők csak kevés részletet árultak el arról, hogy mi állhat a fertőzés újabb hullámának hátterében. Azt mondták, hogy az emberek a korábbinál óvatlanabbak voltak, és a húsvéti ünnepek során többet találkoztak, mulatoztak. 

Más országokban ugyanakkor, ahol a népesség nagy részét beoltották, a koronavírus-esetek zuhanását tapasztalták.

Az Egyesült Királyságban, ahol az emberek 52% -ának van első oltása, nagyrészt AstraZeneca vakcinával, az esetek 96% -kal csökkentek a januári csúcshoz képest. Izraelben, ahol ez az arány közel 60%, a meghatározó vakcina pedig a Pfizer volt, az új esetek száma 99% -kal csökkent.

Fotó: LIOT JEAN-MARIE / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik