Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

2021. április 13. 16:24

Évekig tartó tanakodás és eredetvizsgálat után döntött így a múzeum.

2021. április 13. 16:24
null

A szászországi Radebeulban működő múzeum képviselői hétfőn Lipcsében az amerikai főkonzulnak és az amerikai nagykövetség kulturális attaséjának adták át az emberi maradványt, amelyet egy sziú törzsfőnök leszármazottjától szerzett meg Patty Frank (1876-1959) gyűjtő, a Karl May Múzeum társalapítója. A lenyúzott fejbőrt a michigani Sault Ste. Marie csippeva indián törzs kérte vissza.

A német múzeum az elmúlt években széleskörű vizsgálatokat folytatott annak kiderítésére, pontosan miként is került a skalp Szászországba, s noha nem találtak utalást semmiféle jogszerűtlenségre vagy gyarmati eredetre, azt mégis átadják a népek közti megértés jegyében és az amerikai őslakosokkal való jó kapcsolatok érdekében – közölte Volkmar Kunze, a Karl May Alapítvány elnöke.

Patty Frank művész, akinek gyűjteményéből 1928-ban létrejött a múzeum, az ereklyét 1904-ben törvényesen vásárolta. Az indián törzs kifogásolta, hogy a skalpot „tapintatlanul közszemlére teszik”. Az őslakosok kérésére adott első reagálásként a múzeum eltávolította összes skalpját a kiállításairól, majd beleegyezett a közös eredetvizsgálatba.

A megölt ellenség hajjal együtt lenyúzott fejbőre diadalmi jelvénynek számított az észak-amerikai indiánoknál.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Robert Michael / dpa-Zentralbild / AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. április 14. 09:46
Megint egy qrva fontos ügy! NEM Karl May "szerezte"! Nála még az indiánok maguk se voltak indiánbarátabbak! Meg kellett volna kérdezni a skalpot, nem érzi-e itt jobban magát, - hisz lehet, hogy eleve innen származott el!
fogas paduc
2021. április 14. 09:23
Feltehetően egy fehér ember skalpja volt, aki feltehetően Európából ment Amerikába. Úgyhogy igazából innen származik.
masikhozzaszolo
2021. április 13. 18:01
Olvastam indián könyveket. Nem volt igazán kibontva, hogy ez a skalpolás megölés után történt volna. Gyerekfejjel nem is voltam benne biztos, hogy az illető meghalt. Esetleg megvan melyik fejre illik?
Inimma
2021. április 13. 17:55
Ilyen megközelítéssel a világ múzeumai nagyjából kiürülhetnének annyi mindent kellene visszaadni. mennyi mindent visszatalicskázhatnának Magyarfóldre innen onnan
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!