Török külügy: A kanapébotránynak semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki nő

2021. április 28. 20:46

Tanju Bilgic külügyi szóvivő szerint a kanapébotrány az unión belüli politikai vitákból ered és a nemi megkülönböztetést ezen viták eszközéül használják.

2021. április 28. 20:46
null

A török külügyminisztérium szerdai közleményében kijelentette, hogy semmi köze nem volt Ursula von der Leyen "nő létének" ahhoz, hogy az Európai Bizottság elnökének április 6-án Ankarában csak Recep Tayyip Erdogan török elnöktől és Charles Micheltől, az Európai Tanács elnökétől távolabb, egy díványon jutott hely.

Török részről nem volt szándékosság és rosszindulat

Tanju Bilgic, a külügyi tárca szóvivője írásában aláhúzta:

Törökország március második felében lépett ki a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből, amellyel kapcsolatban Ursula von der Leyen már az ankarai megbeszélés alkalmával mély aggodalmát fejezte ki.    

Bilgic szerdai közleményében hangsúlyozta továbbá, hogy „értelmetlen az ültetési ügyben szándékosságot vagy rosszindulatot keresni. A történtek az európai uniós diplomáciai protokoll összehangolatlanságának és hanyagságának következménye” – vélte a szóvivő, leszögezve, hogy Törökország teljesítette a hozzá eljuttatott kéréseket.    

Az Unió belső politikai vitái vetültek ki Ankarában

Bilgic egyúttal nyomatékosította: az univerzális diplomáciai protokollnak megfelelően a török diplomáciai protokollban sincs megkülönböztetés a nemek között.

„Ezért senki nem kérdőjelezheti meg a mélyen gyökerező diplomáciai hagyományokkal rendelkező Törökország vendégszeretetét és ebbéli tapasztalatát” – fogalmazott.    

A minisztérium szóvivője szerint a szóban forgó eset az unión belüli politikai vitákból ered, és annak minden részlete ismert az európai illetékesek előtt. Bilgic különösen elszomorító nevezte, hogy a történteket nemi megkülönböztetéssel hozva összefüggésbe némely EU-tagállamban még mindig politikai viták eszközeként használják.    

Az április 6-ai ankarai találkozón csak két fő részére készítettek ki karosszéket,

amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben az Európai bizottság elnökének csak egy távolabbi díványon jutott hely. Ursula von der Leyen hétfőn Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az ankarai találkozó eredményéről folytatott vitáján, a kanapébotrányként elhíresült esetre vonatkozóan azt mondta: elvárta volna, hogy bizottsági elnöki tisztéhez megfelelő bánásmódban részesüljön Ankarában, az illetlen bánásmód azonban egyszerűen női mivolta miatt érte.

Ursula von der Leyen szerint európaiként és nőként érte őt inzultus

„Megbántva és megsértve éreztem magam nőként és európaiként is. Az eset ugyanis nem a protokollról, hanem az Európai Unió értékeiről szól. Azt mutatja, mennyire messze járunk attól, hogy a nőket mindig és mindenhol egyenlőként kezeljék” – fogalmazott, leszögezve, hogy a nők jogainak tisztelete a Törökországgal fenntartott párbeszéd folytatásának fontos előfeltételei között szerepel.    

Charles Michel szerint a törökországi látogatás során protokolláris incidens történt.

Ezt illetően kijelentette: „Hasonló incidens nem fordulhat elő még egyszer”. Hozzátette ugyanakkor, hogy megítélése szerint „másfajta reakció káros lett volna az Európai Unió Törökországgal kapcsolatos diplomáciai erőfeszítései szempontjából”.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. április 29. 13:05
Az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem az Európai Unió. Az Európai Uniót a kormányfők tanácsa képviseli, az ő képviselőjük pedig Michel volt (egy újabb kétkeresztnevű, de most az mindegy), ezért nem az a kérdés, hogy hova üljön Leyen, hanem, hogy minek ment arra.
Vakfolt
2021. április 29. 10:48
"Tanju Bilgic külügyi szóvivő szerint a kanapébotrány az unión belüli politikai vitákból ered és a nemi megkülönböztetést ezen viták eszközéül használják." Bill Gates nevét még nem is láttam ilyen törökös formában. Amúgy a mókusnak igaza van, hogy elhessegeti magától a faszságot, kardozza le a pina meg a faszi egymással, hogy mit balfaszkodtak, és hagyja őket békén a baromságaikkal.
zakar zoltán béla
2021. április 29. 09:38
3 remek senki
Senye Péter
2021. április 29. 08:08
Jó, hogy nem tették fel a sztalini kérdést: "Hány hadosztálya van az EU-nak?'.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!