Szlovákiában negyven nappal meghosszabbították a vészhelyzetet

2021. április 02. 07:12

A parlamentben jelen lévő 96 képviselő közül 78 szavazott igennel, 15-en ellenezték.

2021. április 02. 07:12

Megszavazta a szlovák parlament csütörtök este a koronavírus-járvány miatt október elsején bevezetett vészhelyzet hatályának meghosszabbítását újabb negyven nappal. A jelen lévő 96 képviselő közül 78 szavazott igennel, 15-en ellenezték. A parlament ezzel jóváhagyta a kormány március 17-i döntését a vészhelyzet meghosszabbításáról március 20-tól újabb negyven napra. A tavaly októberben bevezetett vészhelyzetet negyedik alkalommal hosszabbították meg a járványügyi helyzetre hivatkozva.

A vészhelyzet újabb meghosszabbítását az a törvény tette lehetővé, amelyet tavaly decemberben hagyott jóvá a törvényhozás. A gyorsított eljárásban elfogadott jogszabályt élénken ellenezte az ellenzék, és jogi szakértők bírálatát is kiváltotta. A törvény alapján a szlovák kormány elvben akárhányszor meghosszabbíthatja a vészhelyzetet, a meghosszabbításokat azonban a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de elég, ha ezt húsz nappal a kormánydöntés hatálybalépése után teszi meg.

A járványkezelés válságba sodorta a szlovák kormánykoalíciót,

több kabinettag távozott posztjáról. Igor Matovic miniszterelnök tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kabinetben.

Zuzana Caputová államfő kedden elfogadta Matovic lemondását, majd csütörtökön kinevezte Eduard Hege volt pénzügyminiszter miniszterelnöknek. Matovic a pénzügyi tárcát vezeti az új kabinetben. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint a mintegy öt és fél millió lakosú országban a koronavírus-járvány kezdete óta 362 489 ember kapta el a vírust, és 9790-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
clansman
2021. április 02. 16:07
Értem én mit akarsz mondani, de a londoni, a moszkvai stb. halottak valahogy nem váltanak bennem ki semmilyen érzelmet...a magyar áldozatok viszont kurvára fájnak!
clansman
2021. április 02. 10:28
Közben minden hétvégén kötelezően önkéntes "orrtúrás". Holnap megyek tizenkettedszer,hogy baszná meg az anyját aki ezt kitalálta...(innen is üdvözlöm a szarszombati bolondot)
Da Vinci
2021. április 02. 08:29
Ha a sok hülye, akinek patron van a valagában és FeriGerire hallgatva nem bírnak a seggükön maradni, s ha nem bírnak magukkal még két hétig, nálunk is ez lesz pedig, vagy teljes zár.
balbako_
2021. április 02. 08:18
Amivel szépen elnyújtják a járványt, mert a blokád nem gyógyszer. Az átoltás az segít egyedül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!