Megdőlt a legmagasabb napi esetszám világrekordja Indiában

2021. április 22. 18:26

Indiában az elmúlt 24 órában mintegy 314 835 új koronavírus-esetet regisztráltak, míg a halálozások száma 2104-el nőtt.

2021. április 22. 18:26
null

India, közel 16 millió megerősített esettel, az USA után a második legfertőzöttebb ország a világon. Az ország még a második hullámmal küzd, és az egészségügyi rendszer már most is túlterhelt. Több helyen tömeg alakult ki a nagyobb városok kórházainál, melyek már régen megteltek. Több ember lélegeztetőgép és oxigénterápia hiányában meghalt. 

A családok órákat várnak a temetési szertartások elvégzésére – írja a Reuters hírügynökség, ezért Delhiben egy népszerű krematórium barrikádokat emelt a parklójába, hogy eltorlaszolja az érkezők tömegeit.

Indiában különleges problémát jelent az oxigénellátás. Manish Sisodia, Delhi főminiszterhelyettese szerint a városban számos kórházban teljesen elfogyott csütörötkre a létfontosságú oxigén. A Delhi törvényhozás tagja, Saurabh Bharadwaj, kórházi ágyából a Twitteren hindi nyelven kért segítséget mondván, hogy csak három órányi oxigénje maradt.

 

 

„Sok ember oxigén nélkül ugyanúgy meghal, mint a halak víz nélkül" –  mondta a bejegyzésben. „Eljött az idő, amikor mindenkinek össze kell fognia, hogy cselekedjen” – hangzott el. 

A Delhi legfelsőbb bíróság nyilvánosan bírálta a központi kormányt a város oxigénválsága miatt és felszólította annak kezelésére.

„Ez nevetséges. Szeretnénk tudni, mit csinál a központi kormány az oxigénellátás tekintetáben Indiában” – mondták a bírák, miközben felolvasták azt az ítéletet melyet hat magánkórház tulajdonosa által benyújtott petíció kapcsán hoztak. Az említett kórházak ugyanis már korábban figyelmeztették a kormányt a készletek rohamos csökkenéséről.

Ennek hatására Narendra Modi miniszterelnök értekezletet tartott a válság megszüntetésére. Arra kérte az illetékes tisztviselőket, hogy „találjanak módot több oxigén előállítására”, és felszólította az egyes államokat, hogy keményen lépjenek fel azok ellen, akit azon kapnak, hogy készleteket halmoz fel. 

Fotó: MTI/AP/Rafik Makbúl

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!