Katar az eddigi leginkább környezetbarát futball-világbajnokságot ígéri

2021. április 23. 12:43

A vb-stadionok közötti távolság nem haladja meg a 75 kilométert, így a szervezők szerint a nézők és a játékosok szállításához nem kell különjáratokat is forgalomba állítani.

2021. április 23. 12:43
null

A labdarúgás történetének „legzöldebb”, vagyis a környezetet a leginkább kímélő világbajnokságát ígéri Katar – írja a 2022-es házigazda  törekvéséről a Gulf Times című angol nyelvű arab újság.

A lap ismertetője szerint a jövő évi vb-n használatos autóbuszok húsz százaléka elektromos lesz, s a többi is megfelel a nemzetközi környezetvédelmi normának, amely szabályozza a kipufogógázokban található káros anyagok tartalmát. Az elektromos buszok töltőállomása napenergiával fog működni, tehát a járműveket napelemekről töltik fel. A meccsekre utazókat hétköznapi villamosok viszik, ám további újításként a vb-szervezők forgalomba állítanak vágány nélküli villamosokat is, amelyek több utast szállíthatnak, mint a buszok. A katari főváros metrója öt stadionnal köti össze a dohai repülőteret,

ahonnan szinte az összes világbajnoki színhelyhez egyenesen el lehet jutni.

A metróállomások a szállodák közvetlen közelében helyezkednek el. A vb-stadionok közötti távolság nem haladja meg a 75 kilométert, így a szervezők szerint a nézők és a játékosok szállításához nem kell különjáratokat is forgalomba állítani, ami szintén hozzájárul a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkenéséhez – írja az újság. A hangsúlyozottan környezetbarát világbajnokságra az elektromos járműveket kiszolgáló töltőállomásokból mintegy félezernek a megnyitását tervezik bevásárlóközpontok, lakóövezetek, stadionok, parkok és kormányhivatalok közelében. Ezzel párhuzamosan már aktívan fejlesztik az elektromos robogók és kerékpárok kölcsönzését is. A 32 válogatottat felvonultató 22. labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit 2022. november 21. és december 18. között játsszák öt város nyolc stadionjában.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. május 28. 19:03
Az lenne a legkörnyezetbarátabb ha semmilyen világbajnokság nem lenne. Főleg nem mindig máshol. Az a rengeteg stadionépítés 4 évente mitől lenne már környezetbarát? Az ókorban mindig ugyanott volt az Olimpia. A modern világnak az nem jó, legyen mindig minden máshol, mert akkor el lehet döntögetni, hogy hol, jó korrupciósan. Ugyan nem környezetbarát.
az ember
2021. április 23. 13:45
Szél Bernadett nem normális. Elmebeteg. Hadházy szintén patologikus, elmegyógyintézetbe kellene zárni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!