Iráni kormányszóvivő: Az iráni nemzet elleni összeesküvés a szivárogtatási botrány

2021. április 27. 13:14

Vizsgálatot rendelt el az iráni elnök a kiszivárgott hangfelvételek miatt kedden.

2021. április 27. 13:14
null

Vizsgálatot rendelt el kedden Haszan Róháni iráni elnök egy kiszivárogtatott hangfelvétel miatt, amelyen az ország külügyminisztere a Forradalmi Gárdát bírálta.

Ali Rabiei kormányszóvivő a szivárogtatást az iráni kormány, az iráni nemzet és az ország egysége elleni összeesküvésnek nevezte, és hozzátette, hogy a vizsgálatot a síita állam hírszerzési minisztériuma vezeti majd.    

Az iráni külügyi tárca vezetője, Mohammed Dzsavád Zaríf és Szaíd Lejlaz közgazdász közötti, többórás beszélgetésről készített, majd pedig az Iran International nevű, londoni székhelyű hírcsatornának kiszivárogtatott felvételt hamar felkapta a nemzetközi sajtó, a The New York Times című amerikai napilap is közölte, ám nem árulta el, honnan jutott hozzá.    

A 2017-ben indult Iran International a Volant Media UK médiacsoport tagja, amelynek a tulajdonosa, Ádil Abdulkarím szaúd-arábiai állampolgár.    

A miniszter a Forradalmi Gárdát vádolja az atomalku megakadályozásával

A beszélgetésben az iráni tárcavezető kijelentette: „semmi befolyása nincs országa külpolitikájára, soha nem mondhatta egy katonai parancsnoknak, hogy tegyen valamit a diplomácia támogatása érdekében”.    

Hangsúlyozta, hogy a Forradalmi Gárda hozza a döntéseket számos területen, felülírva a kormány határozatait,

figyelmen kívül hagyva a tanácsadókat. Hétfőn Szaid Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő elismerte a felvétel hitelességét, ám kiemelte, hogy a kiszivárogtatott részek mindössze rövid részletei egy hétórás interjúnak, amely egyébként is a tárcavezető személyes véleményét tükrözte.    

A nyilvánosságra került részleteket az iráni konzervatívok élesen bírálták.    

Zaríf ugyan nem jelentette be, hogy indulna a június 18-i elnökválasztáson, de elemzők szerint a szokatlanul nyílt beszéd szavazatokat hozhat bizonyos választói csoportok részéről, így nem kizárt, hogy végül ő is rajthoz áll. Mások viszont úgy vélik, a felvétel inkább árthatott a politikus népszerűségének.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2021. április 27. 13:48
Hajjjajjjj... kivégzés lesz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!