Feministák mentek neki Charles Michelnek a kanapéügy miatt

2021. április 13. 12:43

Szerintük Michelnek át kellett volna adnia a helyét, petícióban követelik a lemondását.

2021. április 13. 12:43
null

Mint ismert, Charles Michel és Ursula von der Leyen uniós vezetők Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel találkoztak kedden, a találkozó elejére időzített fotózkodás után azonban Ursula von der Leyennek egész egyszerűen nem volt hova ülnie. Charles Michel elfoglalta a helyet a székben, Von der Leyen így végül csak kettejüktől távolabb, az egyik kanapén tudott leülni, a nemzetközi sajtó emiatt „Sofagate”-ként emlegeti az esetet.

Az ügy miatt feminista szervezetek kezdtek tiltakozásba, egy petíciót indítottak, amelyben Charles Michel, az Európai Tanács elnökének lemondását követelik, és amit majdnem hétezren írtak már alá.

„A diktátor csapdát állított mindkettejük számára azzal, hogy csak egy széket helyezett el maga mellett a hivatalos találkozón.

– írták. 

Szerintük Charles Michel több hibát is vétett a találkozón, amit „egy szánalmas bocsánatkérés nem tud eltörölni”. Álláspontjuk szerint Michel vétett egyrészt a diplomáciai szabályok ellen, amikor férfiként leült a vele nőként egyenrangú von der Leyen előtt, vétett az Európai Unió ellen is, hiszen így „a diktátornak” azt a képet közvetítette, hogy belső konfliktusok vannak az EU-ban, Végül a petíció azt is az uniós politikus szemére veti, hogy viselkedésével megerősítette az erdoğani Törökország nőket elnyomó gyakorlatát akkor, amikor nemrég léptek ki az Isztambuli Egyezményből.

Nyitókép: AFP / Török elnöki sajtóosztály

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. április 13. 20:44
Hosszú lesz még a harc, mire vége lesz, mire szétesik az EU. Hosszútávon erre kell készülnünk. Mindig jön valaki, aki le akar ülni a tárgyalószékre, aztán, ha megkérdezi valaki, hogy mireföl, hisztéria a válasz.
brekker
2021. április 13. 20:39
Charles Michel faszagyerek, megvédte az EU-t a attól, hogy nevetségessé tegye magát. Ugyanez persze nem áll a szerződéses jogain túlterjeszkedő Európai Bizottságra (az ő első "embere" a kosztümös), aki beképzelte magának, hogy tárgyalóképes.
brekker
2021. április 13. 20:25
Erdogan élére állította problémát, amit Kissinger felvetett: Kivel kell tárgyalni az Európai Unió nevében? Másrészt viszont az EU állította az élére a problémát azzal, hogy két embert küldött. Mintegy találós kérdésként. Erdogan a Tanácsot választotta, a Tanács pedig nem engedett utat a Bizottságnak, bármilyen csinos kosztüme volt (Merkelhez képest ki nem csinos, ő viszont nem hagyta volna magát). Nagyjából ennyi történt.
egyvilág
2021. április 13. 20:24
Egy írás egyebek mellett a nemek társadalmi helyzetéről, meg hogy hogyan lehet ezt józan módon szemlélni és kezelni: https://egyvilag.hu/temakep/049.shtml#p8
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!