Ez történt a 2021-es Oscar-gálán

2021. április 26. 07:32

A legjobb filmért járó díjat A nomádok földje kapta, a legjobb főszereplő pedig Anthony Hopkins, illetve Frances McDormand lett.

2021. április 26. 07:32
null

Vasárnap este tartották meg a 93. Oscar-díjátadó gálát Los Angelesben. A gálát Regina King színész-rendező nyitotta meg a Los Angeles-i Union Station pályaudvar várótermében berendezett színpadon.

A díjátadót idén a koronavírus-járvány miatt a hagyományokkal szakítva két Los Angeles-i helyszínen, a Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron rendezték meg az Oscar-jelöltek részvételével, közönség nélkül. A ceremóniának idén sem volt házigazdája.

Legjobb eredeti forgatókönyv: Ígéretes fiatal nő

Az Ígéretes fiatal nő   kapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat. A film író-rendezője, Emerald Fennell mások mellett a film főszereplőjének, Carey Mulligannek köszönte meg a közös munkát. Ebben a kategóriában női jelölt utoljára 13 éve nyert, amikor Diablo Cody kapta meg az aranyszobrocskát a Juno című filmjéért.

Legjobb adaptált forgatókönyv: Az apa

A másik forgatókönyves díjat Az apa című film kapta. Forgatókönyvírója, Florian Zeller műholdas közvetítéssel jelentkezett be a műsorba kezében az Oscar-szoborral, a film főszerepét alakító Anthony Hopkinst a legnagyszerűbb színésznek nevezte, és a társforgatókönyvíró Christopher Hamptonnak is megköszönte a díjat.

Legjobb nemzetközi film: Még egy kört

A legjobb nemzetközi film díját a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című alkotása nyerte. „Ez a film arról szól, hogy elengedjük a kontrollt az életünk fölött” – fogalmazott a rendező, aki mások mellett a főszereplő Mads Mikkelsennek mondott köszönetet. Felidézte, hogy a forgatás első napjaiban lányát halálos autóbaleset érte, mint mondta, ő is részese ennek a csodának, és neki ajánlotta díját.

Legjobb férfi mellékszereplő: David Kaluuya

David Kaluuya kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját. A 32 éves brit színész a Judas and the Black Messiah című filmben a fiatalon meggyilkolt Fred Hampton afroamerikai polgárjogi vezetőt alakította. Játékáért az idei díjszezonban már a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is elnyerte.

A gála egyik helyszínéről, a Union Station pályaudvar színpadáról édesanyját köszöntötte, és megemlékezett Hampton örökségéről. „Nagyon sok munka áll még előttünk. Ma még ünnepeljük az életet, de holnap majd munkához látunk” – ígérte a sztár.

Legjobb női mellékszereplő: Jun Ju Dzsung

A dél-koreai Jun Ju Dzsung vehette át a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját a Minari című filmben nyújtott játékáért. Az első koreai színésznőnek, aki Oscar-díjat nyert, Brad Pitt adta át az arany szobrocskát. A 73 éves színésznő a gála színpadán arról beszélt, hogy nem hisz a versenyben, dicsérte mezőnybeli kolléganőit, köztük Glenn Close-t, és fiainak üzente: ez az eredménye annak, hogy dolgozott.

Legjobb rendező: Chloé Zhao, illetve legjobb film: A nomádok földje

Chloé Zhao kapta a legjobb rendező Oscar-díját A nomádok földje című filmjéért. A 39 éves kínai származású Zhao a második nő, aki ebben a kategóriában Oscart kapott, és ő az első nem fehér nő, aki rendezői Oscart vehetett át. A nomádok földje elgondolkodtató karaktertanulmány egy vándorló nőről az amerikai nyugaton.

Zhao az amerikai filmakadémiának és a mezőny többi rendezőjének is megköszönte díját, majd arról beszélt, hogy az a mondat inspirálja munkája folytatására, amit még gyerekkorában Kínában hallott, hogy „az ember eredendően jónak születik”.

Legjobb animációs film: Lelki ismeretek

Lelki ismeretek című Pixar-produkció kapta a legjobb animációs film Oscar-szobrát. Pete Docter és Kemp Powers animációs filmjében az élete nagy kiugrására készülő New York-i dzsesszzongorista hirtelen a Föld és a túlvilág közötti furcsa világban találja magát. „A dzsesszhez írtunk szerelmeslevelet” – fogalmazott a ceremóniának otthont adó Union Station színpadán Docter, akinek ez már a harmadik Oscar-díja volt.

Legjobb operatőr: Erik Messerschmidt

Mank operatőre, Erik Messerschmidt kapta a legjobb operatőrnek járó Oscart. Messerschmidtnek David Fincher produkciója volt az első nagyjátékfilmje. A harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér Mank a látványterv kategóriában is nyert.

Legjobb női főszereplő és legjobb férfi főszereplő: Frances McDormand és Anthony Hopkins

A nomádok földje című filmért Frances McDormand kapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Mellette Anthony Hopkins kapta a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját Az apa című drámában nyújtott alakításáért.

(MTI)

Címlapképnen: Chloé Zhao

Kép forrása: Chris Pizzello / POOL / AFP

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2021. április 26. 16:53
Azt se tudtam, hogy Oszkár lesz. Vagy volt. Mindegy.
csepeti
2021. április 26. 15:10
Ez azért jellemző erre a nyomorult oldalra, hogy több tucat kommentből egy nem szól a filmekről, de megy a zsidózás, buzizás, meg a többi gyűlöletkeltő szar. Ráadásul egy olyan díjátadón, ami ugyan tényleg nem sokat ér, de idén egy rendszer- és társadalomkritikus amerikai film vitte el a fődíjat, a legjobb külföldi film pedig egy zseniális dráma. Itt kell megmérni a NER-hez tartozó kultúrát, ugye? Fásy Ádámmal, rommá szponzorált mulatós tévékkel meg Berki Krisztiánokkal. Röhej, ótvaros csürhe.
zakar zoltán béla
2021. április 26. 12:14
00
Mátyás01
2021. április 26. 11:49
Oszkár bácsi gyütt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!