Uniós biztos: Az AstraZeneca miatt nem tudtunk elég embert beoltani

2021. április 06. 16:13

Az Európai Bizottság januárban ígérte meg, hogy beoltják a, regisztrált 80 év felettiek 80 százalékát, ám ez mai napig nem sikerült.

2021. április 06. 16:13
null

Thierry Breton, az unió oltási stratégiáért is felelős biztosa az AstraZeneca cégre hárította a felelősséget, amiért akadozva megy csak az oltás az EU-n belül.

– mondta az uniós biztos a Le Parisien című lapnak nyilatkozva, melyet a Guardian szemlézett.

Hozzátette: az Európai Unió csak a negyedét kapta meg a megígért mennyiségnek, miközben a briteknek az összes dózist leszállították. Mindezt úgy, hogy az Európai Unió már a britek előtt, 2020 augusztusában leszerződött a céggel. Az AstraZeneca 2020 első negyedévében csak 30 millió dózist tudott leszállítani a megígért 120 millió helyett, ezt azzal magyarázták, hogy a belgiumi gyárukban kevesebb oltóanyagot tudnak gyártani, mint amivel előzetesen számoltak. 

Érdekes adalék, hogy a brit fél állítása szerint a svéd cég nekik is kevesebb vakcinát juttatott a megbeszélt mennyiségnél.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) április 4-i adatai szerint az unió 25 tagországában – amelyekben elérhetőek a részletes oltottsági adatok – eddig a 80 év felettieknek átlagosan 60 százaléka kapta meg az oltóanyag első dózisát, és 36,5 százalékukat oltották be mindkét alkalommal. Az uniós célkitűzés az volt, hogy 2021 márciusáig a 80 év felettiek 80 százaléka megkapja a védőoltást.

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője kedden beszélt egy olasz lapinterjúban arról, hogy összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

egy olasz lapinterjúban arról, hogy összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Nyitókép: Gints Ivuskans / AFP

 

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. április 07. 09:29
na vajn miert? mert a brittek nem szartak el a szerzodest...
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. április 06. 21:06
Az ellenkezőjét se hinném el neki. De nem is érdekel. Leszerepeltek.
lististerc
2021. április 06. 19:28
Gondolom olyan őrült összegű kötbért fog ezért fizetni az Astra, hogy csődbe megy... vagy ez a tag hazudik, és semmiféle szerződésbiztosító mellékkötelezettséget nem kötöttek ki. Ez életszerű, ha azt feltételezzük, hogy cserébe az EU lemondhatott volna a megrendelt mennyiségről, ha talál olcsóbbat, jobbat. (pl. francia terméket...) Ez bizony olyan hiba volt, amit egy másodéves jogász nem követne el. Persze a Momentum óta tudjuk, ha jót teszel a franciáknak, pénz nő még a dugi otthoni kenderültetvényeden is.
monuskaroly
2021. április 06. 17:43
Ráadásul lehet hogy le kell állítani az egész Astra bizniszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!