Tízmillió Pfizer vakcina érkezik az Európai Unióba

2021. március 16. 14:47

Az Európai Bizottság 10 millió adag vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai cégekkel a második negyedévre vonatkozóan – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden a Twitteren közzétett üzenetében.

2021. március 16. 14:47
null

Közölte, hogy a gyorsított eljárás keretében az uniós tagállamoknak szánt 10 millió adag a BioNTech/Pfizer teljes vakcinaszállítását 200 millió adag fölé növeli az adott negyedévben. A friss megállapodás pótolhatja a vakcinaszállítások esetleges hiányosságait, és szélesebb mozgásteret biztosít a tagállamoknak oltási kampányuk teljesítésére – emelte ki az uniós bizottság elnöke. Tájékoztatása szerint a 10 millió dózist a BioNTech/Pfizer vállalatokkal kötött szerződésben 2021. harmadik és negyedik negyedévében szállítani tervezett 100 millió adagból vonják le.

Az uniós bizottság rövid közleményében hozzátette: a kedden született megállapodást a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk.    

A második negyedévben lódulhatnak meg a szállítások

Az Európai Bizottság március 10-én arról tájékoztatott, hogy megállapodást kötött a BioNTech/Pfizer vállalatokkal, és ennek értelmében a következő két hétben négymillió adag oltóanyagot bocsátanak a tagállamok rendelkezésére a koronavírus-gócpontokban kialakult helyzet leküzdése és a határforgalom zavartalan fenntartása érdekében.

Ezek leszállítása szintén a már lekötött oltóanyag-mennyiségeken felül történik – közölték.    

A német BioNTech február elején jelentette be, hogy növelni szándékozik az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításait. Sierk Poetting, a cég pénzügyi és ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint

a második negyedévben akár 75 millióval is több adag érkezhet a vakcinából az EU-tagországokba.    

A Pfizer/BioNTech-vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. Az oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött meg. A beszerzéseket a tagországok megbízásából intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártókkal.    

 

 

Az Európai Bizottság január végén tájékoztatott arról, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár is több oltóanyagot biztosít a tagországoknak.    

Az amerikai gyógyszeripari cég a korábbi terveiben szereplő 31 millió helyett 40 millió adagot szállít az első negyedévben, és azt is vállalta, hogy szállításait az eredeti menetrendhez képest egy héttel korábban elkezdi, és bővíti gyártókapacitását az EU-ban.

Több mint egymillió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett eddig Magyarországra – közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy kedden megérkezett a tizenharmadik, több mint 120 ezer adag, koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó szállítmány Magyarországra.  Az első szállítmány december 26-án érkezett az országba, ezt követően heti rendszerességgel szállították a vakcinákat – emlékeztettek. Ismertették: a két vállalat célja, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve idén több mint kétmilliárd adag vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte. A Pfizer megbízhatóan leszállította Magyarországnak az első negyedévre vállalt teljes vakcinamennyiséget, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen növeli az országba szállított adagok számát – olvasható a közleményben.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Ted S. Warren

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2021. március 17. 17:16
Decemberben? Láthatnánk a brüsszeli sóhivatal vakcinaszerződeseit? Miért nem? Brüsszelita soroscsicskák? Semmi?
szodabár
2021. március 17. 17:15
Decemberben?Láthatnánk a brüsszeli sóhivatal vakcinaszerződeseit? Miért nem? Brüsszelita soroscsicskák? Semmi?
apika2
2021. március 16. 18:49
Azért legyünk résen, amikor az arányos osztást végzik...
hopika
2021. március 16. 18:13
Európában van a fülöp szigeteki variáns. készüljetek h életetek végéig ezzel fognak korlátozni... és így továb és így tovább. USA-ban és EU-ban is bejelentették hogy fel kell készülni a jövőben előforduló vírus mutációk elleni védekezésre. ez lefordítva azt jelenti, hogy egész pontosan arra kell nekünk embereknek felkészülni hogy ezentúl korlátozások között fogunk élni. senki ne reménykedjen hogy újra utazni fog, sörözni egy étteremben, koncertre járni zöld igazolvány nélkül....de valószínűleg még az is kevés lesz hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!