Karhatalmi mozgósítás indult Minszkben az újabb tüntetések hírére

2021. március 25. 17:46

A fehérorosz ellenzék az általa ünnepelt „szabadság napja” alkalmából újabb kormányellenes megmozdulásra készül, a karhatalom ezért megkezdte a különleges technikai eszközök és erők telepítését Minszk belvárosába.

2021. március 25. 17:46
null

A Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető a nap folyamán gratulált a fehéroroszoknak március 25. alkalmából, amelyet az ellenzék Fehéroroszország függetlenségének napjaként ünnepel. 2018. március 25-én kiáltották ki a rövid életű Fehérorosz Népköztársaságot. Ez alkalomból Cihanouszkaja hívei újabb tiltakozó akciót szerveznek szombatra a főváros szívében, de kisebb megmozdulásokra csütörtökön is sor került.    

 

 

„Az új Fehéroroszország történelmét írjuk”

„Az új Fehéroroszország történelmét írjuk” – írta Twitter-üzenetében az ellenzéki vezető. A független sajtó felvételeket mutatott kisebb ellenzéki felvonulásokról és az ellenzék által használt épületekre kifüggesztett fehér-piros-fehér zászlókról.    

A biztonsági erők megkezdték Minszk bevárosának biztosítását.

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a Függetlenség sugárúttal párhuzamos utcákban a rendvédelmi erők tagjait szállító buszok parkoltak, az elnöki palota közelében pedig különleges technikai eszközöket, katonákat és szögesdrótot szállító teherautókat, illetve vízágyúkat lehetett látni.    

Az ellenzék már korábban bejelentette, hogy tavasszal újraindítja a szervezett tömegtüntetéseket.    

Március 9-én több politikai párt és mozgalom kérelmet nyújtott be a fővárosi hatóságokhoz, hogy megemlékezhessen a Fehérorosz Népköztársaság 1918-as kikiáltásának 103. évfordulójáról. Ezt a hatóságok elutasították. A rendvédelmi szervek figyelmeztették az embereket, hogy ne vegyenek részt hatóságilag nem engedélyezett megmozdulásokon.    

Több ellenzékit is letartóztattak

A napokban őrizetbe vettek és elzárásra ítéltek több ellenzéki politikust, köztük Mikalaj Kozlovot, az Egyesült Polgári Párt (OGP) elnökét, Ihar Boriszovot, a Fehérorosz Szociáldemokrata Párt (BSZDP) elnökét, illetve Denisz Urbanovicsot, az Ifjúsági Front vezetőjét.    

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás után hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek a megmozdulások során. A hatóságilag nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt büntetőeljárások százai indultak, és az ellenzék több vezetőjét bíróság elé állították.

(MTI)

Fotó: Szvjatlana Cihanouszkaja, Twitter

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!