Kamala Harris rasszizmust sejt a georgiai lövöldözés mögött, a rendőrség nem így látja

2021. március 17. 18:51

Szolidaritását fejezte ki Kamala Harris amerikai alelnök szerdán az ázsiai amerikaiakkal, akikkel szemben az utóbbi időben emelkedett a gyűlöletbűncselekmények száma.

2021. március 17. 18:51
null

Harris annak kapcsán beszélt erről, hogy Georgia államban helyi idő szerint kedden este egy fegyveres támadó agyonlőtt nyolc embert, köztük hat ázsiai származású nőt. Felmerült, hogy az elkövetőt rasszista indíték vezérelhette, de a rendőrség végül azt közölte, hogy nem erről lehetett szó. Ettől függetlenül ezt még korai véglegesen kijelenteni, és vizsgálják, hogy az eset gyűlöletbűncselekménynek tekinthető-e, tekintettel az ilyen jellegű esetek közelmúltbeli elszaporodására.  

Kamala Harris rögtön a rasszizmust okolta  

Kamala Harris újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az ország vezetése az ázsiai-amerikai közösség mellett áll

az eset után. Megértését fejezte ki az iránt, hogy a közösség tagjait bizonyára megrémisztette és felháborította a bűntény, hiszen az utóbbi időben emelkedett az ázsiai amerikaiak ellen elkövetett gyűlöletbűncselekmények száma. A 21 éves fehér elkövető masszázsszalonokban nyitott tüzet áldozataira.

A rendőrség szerint a támadó feltehetően valamilyen szexuális függőségben szenvedhet,

és nem kizárt, hogy járt is korábban ezeken a helyeken vagy hasonló szalonokban. A Georgia állambeli támadás idén már a hatodik ilyen jellegű tömeges – négy vagy annál több áldozattal járó – gyilkosság volt az Egyesült Államokban. 

Az ázsiai amerikaiakkal szembeni erőszakos támadások számának emelkedése egybeesett a koronavírus terjedésével az utóbbi egy évben. A kórokozót először Kínában azonosították, és Donald Trump volt amerikai elnök több alkalommal is kínai vírusként emlegette. Atlanta és más nagyvárosok rendőrségei is jelezték a lövöldözés után, hogy megerősítik a járőrözést az ázsiai amerikai közösségek városnegyedeiben.

A rendőrség szerint nem rasszizmus volt az indíték

A CNN és az NBC News amerikai hírtelevíziók a rendőrségre hivatkozva közölték, hogy a tagállami székhelytől, Atlantától 60 kilométerre északra található

Cherokee megyében két embert lőttek agyon és hármat megsebesítettek Acworth város egyik ázsiai masszázsszalonjában.

A kórházba kerültek közül ketten később belehaltak lőtt sebeikbe. A tett indítékát egyelőre homály fedi. Nem sokkal később két másik, egymáshoz közel található atlantai masszázsszalonban is lövések dördültek el. A rendőrség szerint az utóbbi két esetben négy ázsiai származású nő halt meg. A rendőrség felvételeket tett közzé egy gyanúsítottról, és az esetleges szemtanúk közreműködését kérte.

Három órával a Cherokee megyében történt gyilkosságokat követően a rendőrség őrizetbe vett egy 21 éves férfit Atlantától 240 kilométerre délre.    

Rodney Bryant atlantai rendőrfőnök úgy fogalmazott, hogy korai még összefüggést keresni az egyes bűncselekmények között. Ugyanakkor Jay Baker, a Cherokee megyei seriff szóvivője szerint a Robert Aaron Long néven azonosított férfi gyanúsított az atlantai lövöldözések ügyében is.

(MTI)

Fotó: USA Today

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2021. március 18. 07:26
Hiába..., az amerikaiak szeretnek gyilkolászeni. Vagy így vagy úgy. A hullák szempontjából, indifferens a motiváció.
MZXX
2021. március 18. 06:47
Nagy igény van a rasszizmusra a demokratáknál.
nemecsekerno_007
2021. március 17. 23:07
Kezdik már.
Bitrex®
2021. március 17. 21:59
Gyilkos elmék (16. évad 8. epizód) Szerintem a fickónak tényleg szexuális problémái lehettek. Esetleg kinevették ott Gréczy méretű cerkája miatt, vagy már vetkőzés közben elsült... https://cheesecake.articleassets.meaww.com/527720/uploads/d71411d0-86c8-11eb-a566-7dcd388fdf43_800_420.png
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!