Hetvenévesen is költött a világ legidősebb tengeri madara

2021. március 05. 18:39

Egy albatroszról van szó.

2021. március 05. 18:39
null

 Idén is költött a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, Wisdom, noha már legalább 70 éves - közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS).

Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz a világ legidősebb ismert, ma is költő vadon élő madara. A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz legfiatalabb csibéje február 1-jén kelt ki a tojásból.

Wisdom immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre.

A madár mindig ugyanabban a védett fészekben költ jelenlegi párjával, Akeakamaival, amellyel 2012 óta él együtt. A vadvédelmi szolgálat szerint most kikelt tojását november utolsó napjaiban rakta. Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára.   

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 70 éves, noha fajtársai általában 12-40 évig élnek. A kivételesen hosszú életű madárnak eddig 30-36 fiókája születhetett. A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis szigeten kialakított nemzeti park a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.   

Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

(MTI)

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2021. március 06. 08:21
Csodálatos!
annamanna
2021. március 06. 02:27
"Az albatroszok nagyon hosszú életű madarak, az átlagos életkor 10 év, de az eddig feljegyzett legmagasabb életkor 58 év volt egy királyalbatrosznál." https://hu.wikipedia.org/wiki/Albatroszf%C3%A9l%C3%A9k Nnna, lehet átírni a wikipédiát. Már ez is elavult: "A rekordot tartó költőmadár - melynek neve Wisdom (Bölcsesség) - élettartama elérte a 67 évet" https://hu.wikipedia.org/wiki/Laysan-albatrosz Konkrétan róla szóló szöveg még: "A madármatuzsálem hosszú élete alatt 30-35 fiókát felnevelt, és számos párját túlélte. Élete során rengeteget utazott, nagyjából 2-3 millió mérföldet tehetett meg, ami hatalmas távolság, olyan, mintha négyszer-hatszor elrepült volna a Holdra és onnan vissza. Példa nélküli, hogy van egy madár, ami már 67 éves és még mindig szaporodik" A nagy szökőár okozta pusztítást is túlélte A madarat 1956-ban gyűrűzte meg Chandler Robbins biológus, aki 46 évvel később újra látta a tojót az akkori fészkelőhelye közelében. Wisdom hosszú élete azért is figyelemre méltó, mert a Laysan-albatroszokat rengeteg veszély fenyegeti, többek között az óceánokba kerülő rengeteg műanyag, amiket a madarak könnyedén lenyelhetnek. A Laysan-albatroszok 70 százaléka a Midway-szigeteken fészkel, így egy, a térséget érintő nagyobb katasztrófa komoly pusztítást tud véghezvinni a helyi madárállományban. Ilyen volt a 2011-es nagy szökőár is, amit Wisdom szerencsésen túlélt. Nem nehéz látni tehát, hogy minden egyes példány jelentős mértékben hozzájárul a faj fennmaradásához." https://www.origo.hu/tudomany/20180103-67-evesen-ismet-anyai-oromok-ele-nez-a-legidosebb-madar.html
Akitlosz
2021. március 05. 19:04
Csibéje? Az albatrosznak csibéje van? Az MTI csak csökkent munkaképességű szellemi fogyatékosokat alkalmaz. :-(
sozlib_abschaum
2021. március 05. 18:59
"Hetvenévesen is költött a világ legidősebb tengeri madara", Homofob!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!