Bezuhant Harry és Meghan Markle népszerűsége

2021. március 14. 21:38

Egyelőre többségben vannak a britek közt a monarchia hívei, de a tavaly mérthez képest nőtt azok aránya, akik választott államfőt szeretnének.

2021. március 14. 21:38
null

Nem úszta meg a botrányos Oprah-interjút Meghan Markle és Harry, a legfrisebb mérések szerint már többen vannak negatív véleménnyel a hercegről, mint amennyien kedvelik – írja a YouGov.co.uk. 

Komoly népszerűségvesztést könyvelhetett el a hercegi pár a közelmúltban Oprah Winfrey műsorában lezajlott beszélgetést követően, amelyben többek között a brit királyi család rasszizmusára utaltak, és Meghan Markle mentális egészségének megromlásáról meséltek.

Az interjú előtt a pár népszerűsége még emelkedőben volt, de azóta visszaesett, és jelenleg az eddig mért legalacsonyabb szinten áll.

A YouGov legfrissebb adatai szerint a britek 45 százaléka pozitívan vélekedik Harry hercegről, míg 48 százaléka negatív véleménnyel van róla, így nettó pontszáma -3. Ez március 15 pontos csökkenést jelent a máricus elején mért eredményéhez viszonyítva, és ez az első alkalom, hogy a herceggel szemben többen elutasítóak, mint amennyien kedvelik.

Meghan pontszáma is jelentősen csökkent. A britek mindössze 31 százaléka kedveli, 58 százalékuk viszont elutasító vele szemben, azaz nettó eredménye -27, valamivel gyengébb az egy hete -14-hez képest. A párral kapcsolatos közvélemény korcsoportonként változó.

Lejtmenet

A 18–24 évesek többsége (55%) ugyanakkor kedveli Meghant, és csak egyharmaduk (32%) nem szereti, Ugyanez igaz Harryre is, a 18–24 éves korosztály 59 százaléka pozitív véleménnyel van róla, és csak 28% nem kedveli. Ezzel szemben a legtöbb 65 éves és idősebb ember nem kedveli Harryt (27% a pozitív és 69% negatív vélemények aránya) és Meghant (13% és 83%) sem.

A brit uralkodóház népszerűsége töretlen

A brit királyi család többi tagjának népszerűségét ezzel szemben minimális mértékben befolyásolta a családi vita. Annak ellenére, hogy a britek megosztottak a tekintetben, hogy a királyi család tisztességesen bánt-e Harryvel és Meghannel, az adatok azt sugallják, hogy

a botrány nem csökkentette érdemben a királyi család népszerűségét.

Egyedül Károly herceg népszerűségében észlelhető kismértékű csökkenés. A március elején mért 36 százalékról 42 százalékra emelkedett az őt nem kedvelők aránya, rajongótábora pedig 57 százalékról 49-re csökkent. Az uralkodóház többi tagjának népszerűsége nem változott. A britek továbbra is II. Erzsébet királynőt kedvelik legjobban, őt ötből négy ember (80%) szereti, és és csak 14 százaléknyi azok aránya, akik negatívan vélekednek róla. Vilmos herceg és felesége, Katalin is nagyon népszerűek, a britek körülbelül háromnegyede kedvelik őket.

Egyelőre többségben a monarchia hívei

A közvélemény-kutatás alapján a britek 63 százaléka egyetért Nagy-Britannia jelenlegi államformájával, azaz a monarchia híve,  rendelkeznie, de ez az arány tavalyi októberben még 67 százalék volt. Eközben a lakosság 25 százaléka választott államfőt szeretne, ez az arány ősszel még csak 21 százalék volt. 

A briteknél szinte minden korosztályban többségben vannak a királyság támogatói, egyedül a legfiatalabb, 18–24 éves korosztály az, amelynek tagjai többen (42%) részesítik előnyben a megválasztott államfőt a monarchiával szemben (37%).Ebben a korosztályban 2020 októberében még csak 34 százalék állította, hogy jobban örülne, ha Nagy-Britanniának választott államfője lenne. A YouGov szerint ez azonban még hibahatáron belüli eltérés.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. március 15. 22:53
A fehér inas lassan pucolja Megannak a banánt mert rasszista
fbandus
2021. március 15. 20:31
Érdekes ez a nő. Megelebegteti, hogy valakinek a királyi családból baja van a születendő gyerek színével. Erre gyorsan ráköt a BLM vezéralakja... Persze nem érdeke megmondani, hogy ki volt az, mert így mindenki gyanús. Ja és nem arról beszélnek, hogy ő hogyan bánik a palotai személyzettel. Szép kis történet, amiből csak egy valami hiányzik a gerinc :-(
Blanco7
2021. március 15. 19:10
Bezuhant. Gratulálok!
zara
2021. március 15. 18:47
monarchia nem demokratikus intézmény...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!