Fertőtlenítőszer készülhet a megmaradt olasz borokból

2021. március 12. 17:19

Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly.

2021. március 12. 17:19
null

A járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermek és bárok a fogyasztásban is óriási kiesést produkáltak, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet felmérése alapján tavaly 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i állás szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek.    Tavaly az olasz borexport 2,2 százalékkal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.

A Coldiretti szükségintézkedések mihamarabbi bevezetését várja a kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében, beleértve 150 millió eurós támogatást is a felhalmozott többletkészletek lepárlásának a finanszírozására. A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját.

(MTI)

Nyitókép: Tiziana Fabi / AFP

Amerika választ! Kövesse élőben november 5-én a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján!

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2021. március 13. 11:04
Miért nem csinálnak belőle borpárlatot, az 100 évig is eláll?
NeMá
2021. március 13. 09:34
Így jár aki elkezd rozét pancsolni!
Akitlosz
2021. március 12. 19:57
A minőségben nem lesz változás. Annyira jók lesznek fertőtlenítőszernek is, mint bornak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!