ENSZ: 2022-re tolódhat ki a menekültek beoltása

2021. március 18. 19:22

A késlekedést a vakcinák egyes országokba történő lassú szállítása okozza.

2021. március 18. 19:22
null

A menekülteknek a koronavírus-világjárvány idején tapasztalt nehézségeire tekintettel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) decemberben 455 millió dolláros adományt kért.    

„Most a védőoltásokért folyik a harc” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Sajjad Malik UNHCR-igazgató.    

„2021 csak a kezdet” – mondta. Hangsúlyozta, hogy

az oltási kampányokat minden bizonnyal jövőre, sőt azután is folytatni kell, mert az oltóanyag nagyon lassan érkezik egyes országokba.    

Tavaly a Covid-19 világjárvány idején világszerte meghaladta a 80 milliót a menekültek, belső menekültek és menedékkérők száma, ami rekordmagas szám az UNHCR szerint. A menekültek amúgy is nehéz helyzete nem javult a világjárvány alatt. A városokban sokan elvesztették munkájukat, míg a falusi vidékeken továbbra is nehéz teszthez és kezeléshez jutni.    

– tette hozzá Sajjad Malik. Az UNHCR által kért adomány révén az ENSZ-intézmény biztosíthatja a gyermekek oktatását is.    A világjárvány miatt a menekültek gyermekeinek mintegy 48 százaléka került ki az iskolából, a lányokat érinti a legsúlyosabban a probléma – közölte az UNHCR.    

 – mondta Sajjad Malik. A járvány kezdetén a segélyszervezetek attól tartottak, hogy a fertőzési arány magasabb lesz a menekültek körében, a tapasztalat szerint azonban ezek az arányok hasonlóak ahhoz az országéhoz, amelyben élnek.    

Marian Schilperoord igazgatóhelyettes szerint mintegy 63 ezer menekültet fertőzött meg világszerte a SARS-CoV-2 nevű vírus.    

A valós számok ennél feltehetően jóval magasabbak, mert egyes országokban nem különböztetik meg a menekülteket a statisztikákban. Az UNHCR szerint számos ország (106) vette be a menekülteket az országos oltási kampányokba.    

„Tudják, ha a lakosság egy részét figyelmen kívül hagyják, ezzel az egész lakosságot veszélyeztetik” – szögezte le Sajjad Malik.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Mast Irham

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vastaps
2021. március 18. 21:14
...a kep mit abrazol ?? "fagyit igertek a bacsik a hajon ha leszopjuk oket " !! "Hol a fagyiiii?? !! "
vastaps
2021. március 18. 21:11
...a niggerek miko' fedeznek ' fel maguknak mar egy qrva vakcinat ? Dogoljon meg mar az egessz menekult' !!
luzitanxaver
2021. március 18. 21:00
Kedves képszerkesztő! Tessék magát elszégyellni, gyorsan és alaposan. Kedves Gellért! Az efféle vizuális hergelést kérlek, hagyjátok meg a vanmásik-nincsmásikpozitív médiának.
tom hagen
2021. március 18. 20:36
Vessetek meg érte, de én inkább a szüleim, rokonaink, barátaink, szomszédaink, boltosaink, fodrászunk, manikűrösünk stb... beoltását sürgetném. A senki által ide nem hívott bevándorlóknak van hazája. "Maradj otthon!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!