Belügyi biztos: Aránytalanul nagy teher van a görög emberek vállán

2021. március 30. 18:14

Az Európai Unió 276 millió eurót (100 milliárd forint) ígért új migránstáborok felépítésére a Görögországhoz tartozó Leszbosz, Lérosz, Számosz, Kósz és Híosz szigeteken.

2021. március 30. 18:14
null

A görög égei-tengeri szigeteken épülő új menekülttáborok célja, hogy jelentősen enyhítsenek az ottani migrációs helyzeten - jelentette ki Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa kedden Görögországban tett látogatása során. Johansson hangsúlyozta, hogy a szigetek lakóinak aránytalanul magas terhet kellett elviselniük. Hozzátette, hogy az új létesítmények arra hivatottak, hogy jobbá tegyék a migránsok és az ott élők életét egyaránt.    

– mondta Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszterrel közös athéni sajtótájékoztatóján Johansson. „Ezért fontos, hogy legyenek kézzelfogható intézkedések megfelelő, új létesítmények építésére, hogy a migránsok soha többé ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint Moriában” – utalt az uniós biztos a tavaly szeptemberben felgyújtott túlzsúfolt leszboszi menekülttáborra.    

Az Európai Unió 276 millió eurót (100 milliárd forint) ígért új migránstáborok felépítésére a Görögországhoz tartozó Leszbosz, Lérosz, Számosz, Kósz és Híosz szigeteken.    

A számoszi tábor már szinte elkészült, míg a többi szigeten a helyi politikusok és lakosok hevesen ellenzik a menekültügyi központok építését.    

Kosztasz Mucurisz, az Észak-Égei-tengeri régió kormányzója nem vett részt a Johanssonnal tartott tanácskozáson. Azt kifogásolta ugyanis, hogy az EU nem egyeztetett a szigetek lakóival, mielőtt új menekülttáborok létesítését szorgalmazta. Mucurisz hangsúlyozta, hogy a helyi lakosság kívánságait teljesen figyelmen kívül hagyták. Jelenleg mintegy 14 ezer migráns tartózkodik a görög szigeteken, tavaly számuk hozzávetőleg 42 ezer volt.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Michael Svarnias

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2021. március 31. 09:32
Hogy is mondta Orbán. A saját határvédelem nem olcsó,de egy idegen hadsereg eltartása sokkal többe kerül. Miért engedték be őket.
Rocktoberi
2021. március 31. 07:49
100 milliárdtól sokkal kevesebbe kerülne lezárni Görögország határait és mindenkit visszafordítani, aki nem jogosult a menekültstátuszra.
Volocsájev nem eshet el
2021. március 30. 22:25
Ha nincsenek is migránsok és csak álprobléma az egész amit Orbán talált ki, akkor minek ennyi tábort építeni nekik?
Venn
2021. március 30. 20:04
Ennyi pénzből fegyveres határvédelmet - nem tábort!! Aztán Erdogán azt csinál migrijeivel amit akar! Pl. irány az olaj-országok. A fegyvereket nem Irakban, Szíriában kell használni, hanem a görög, olasz, spanyol határon. Rothadt, felforgató EU. (is)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!