Borrell: Törökország kilépése az Isztambuli egyezményből veszélyes üzenetet küld a világnak

2021. március 21. 18:30

Az Európai Bizottság alelnöke reményét fejezte ki, hogy a török vezetés visszavonja a határozatot.

2021. március 21. 18:30
null

Törökország kilépése az Isztambuli egyezményből veszélyes üzenetet küld a világnak – írta Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke vasárnapi közleményében, miután az ankarai vezetés szombaton úgy döntött, hogy kilép a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott nemzetközi megállapodásból.

A Recep Tayyip Erdogan vezette kormánypárt korábban többször bírálta az egyezményt, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést. Borrell felhívta Törökország figyelmét, hogy az isztambuli egyezmény célja, a nők és a lányok alapvető jogi védelmének biztosítása az egész világon, különösen a járvány idején, amikor a nemi alapú erőszak egyre fokozódik. „Mélységesen sajnáljuk és értetlenkedésünknek adunk hangot, hogy Törökország kilép ebből az Isztambul által fémjelzett megállapodásból. Ez a döntés veszélyeztetheti a nők és lányok törökországi védelmét és alapvető jogait” – hangsúlyozta.

Reményét fejezte ki, hogy a török vezetés visszavonja a határozatot, és újra együttműködik az EU-val a nők és lányok jogainak védelmében, „amely az emberi jogok, a béke, a biztonság és az egyenlőség alapvető eleme a 21. században.” Az Európai Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Buric szerint az ankarai vezetés határozata óriási kockázatot jelent a nők és lányok védelméhez kapcsolatos erőfeszítésekre, Európa-szerte és azon is túl.

Az isztambuli egyezmény 34 európai országra terjed ki, és széles körben meghatározónak tekintik azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek célja a nők és a lányok megvédése a társadalmunkban nap, mint nap elszenvedett erőszaktól – hangsúlyozta. 2011 májusában, Isztambulban nyitották meg a csatlakozás lehetőségét a strasbourgi, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács által megalkotott nemzetközi egyezményhez. 2012-ban Törökország volt az első, amely ratifikálta a határozatot.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP pool/Francisco Seco

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2021. március 22. 05:51
Ez se gondolja komolyan, saját maga se, hogy a törökök majd szóba állnak vele. A gazdáinak csahol, hogy lássák milyen hűségesen szolgálja őket.
luzitanxaver
2021. március 21. 22:20
"A Recep Tayyip Erdogan vezette kormánypárt korábban többször bírálta az egyezményt, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést" Természetesen nekik _sem_ ezzel van problémájuk, de azért kösz, mti, nice try.
Kvasztics Fedor
2021. március 21. 22:18
Miért kéne nemzetközi egyezményben szabályozni azt, ami a normálisabb országok jogrendjében amúgy is benne van? Amit az egyezménnyel sunyin rájuk erőltetnének, úgysem fogadnák el.
Szerintem
2021. március 21. 21:17
És ha nem vonják vissza a döntésüket a törökök, akkor mi van? Muszáj az EU-nak összerúgnia a port már lassan az egész világgal? A nagy globalizátorok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik