Beismerés: a szóvivő szerint a Bizottság is felelős a vakcinák késlekedéséért

2021. március 24. 20:53

Stefan de Keersmaecker szerint nem állítható, hogy az Európai Bizottság egyáltalán nem felelős az oltóanyagszállítási késedelmekért

2021. március 24. 20:53
null

Nem állítható, hogy az Európai Bizottság egyáltalán nem felelős a koronavírus elleni oltóanyagok szállításainak késlekedéseiért, azonban a végrehajtó testület az európai uniós tagállamokkal együtt tárgyalt az oltóanyaggyártó vállalatokkal az uniós vakcinabeszerzésekre vonatkozó szerződésekről, amelyek egy általános kiszállítási ütemezést is tartalmaznak – mondta Stefan de Keersmaecker, a bizottság illetékes szóvivője az MTI-nek nyilatkozva.

Aláhúzta: az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt tárgyalt a beszerzésekre vonatkozó keretmegállapodásról, a tagországok tehát már kezdettől részt vettek a folyamatban.

Ezen túlmenően viszont a tagállamok maguk tárgyaltak a vakcinagyártó vállalatokkal, és rendelték meg a vakcinákat, mert a tagállamoknak pontosabb információik vannak arról, hány dózis oltóanyagra van szükségük, mikorra és hova kell azokat kiszállítani.    

ezt a tagországoknak tiszteletben kell tartaniuk, azonban lehetőségük van arra, hogy meghatározzák a vakcinák szállítási időpontját, és azt, hogy hol, milyen mennyiségben van szükség a vakcinára” – tette hozzá a szóvivő. Kitért arra is, hogy abban az esetben, ha a szállítmányozásban késedelem lép fel, akkor a testület irányítóbizottsága a tagállamok képviselővel együtt megvitatja a problémát a vakcinagyártó vállalatokkal.

„A szerződésekben a szállítási ütemezésre vonatkozó rendelkezések kötelező erejűek a vállalatokra nézve”

 – hangsúlyozta. A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy a bizottság Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos vezetésével külön munkacsoportot hozott létre az oltóanyaggyártási kapacitások fejlesztése céljából.    

„A bizottság nagyon sokat tesz azért, hogy elhárítsa a gyártási kapacitásokkal kapcsolatban felmerülő akadályokat” – szögezte le Stefan de Keersmaecker.

(MTI)

Fotó: YouTube, EU Debates

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fintaj
2021. március 25. 08:45
Az EP miért nem pereli be a Bizottságot a hibás szállítási garanciák nélküli vakcina szerződések miatt. Hol marad el az EP képviselők, a jogállamisági autodafé kikényszerítésénél már megtapasztalt ügybuzgalma? Hol marad el a hazai ellenzéki képviselők, választóik egészsége védelmének érdekében kifejtett harcos képviselete?
catalina9
2021. március 25. 07:02
gyermeteg hasbaraduma,,,
vinyó57
2021. március 25. 01:46
1 hete ennek az ellenkezőjét hazudta ez a senkiházi csak közben kikerült a sajtóban a szerződések másolata ami mindent megcáfolt arról amit eddig hazudott és most van pofája továbbra is arcátlanul áthárítani a felelősséget a tagországokra . Szégyen az amit a bizottság vezetése művel..... ha lenne bennük egy szemernyi becsület bocsánatért esedezve mondanának le mert ez anit elkövettek kimeríti az emberiség elleni büntett alapfogalmát ....sok-sok ezer ember hal meg miattuk és még mindig ott tartanak hogy csak a hazudozás megy szemét banda.....
pollip
2021. március 24. 23:09
Ha a tagállamok önállóan rendeltek, akkor miért volt szükség arra, hogy Brüsszel osztogassa a vakcinákat?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!