Az EU a honkongiak demokratikus jogaiért aggódik

2021. március 05. 16:20

A hongkongi választási rendszerrel kapcsolatos reformok elfogadásának messzemenő negatív következményei lehetnek a demokratikus elvek érvényesülésére – közölte az EU.

2021. március 05. 16:20
null

 Az uniós szolgálat közleményében aláhúzta: a reformok elfogadása ellentétes lenne a Hongkongot érintő korábbi választási reformokkal, és szembe menne az alaptörvényben foglalt általános választójog bevezetésére vonatkozó kötelezettségvállalásokkal. Az EU arra szólítja fel a pekingi hatóságokat, hogy

mérlegeljék a döntés politikai és gazdasági következményeit, azok ugyanis aláásnák az alapvető szabadságjogokat,

a politikai pluralizmust és a demokratikus elveket – jelentették ki. A közlemény végezetül arra emlékeztetett, hogy az uniós tagországok külügyminisztereinek korábbi megállapodása alapján az Európai Unió kész további lépéseket tenni a politikai szabadságjogok és az emberi jogok Kína hazai és nemzetközi kötelezettségeivel ellentétes, Hongkongot érintő megsértése esetén. Vang Csen pénteken, a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának elnökhelyettese a kínai törvényhozás éves ülésszakának megnyitóján bejelentette: a pekingi központi vezetésnek a hongkongi választási rendszerrel kapcsolatos reformjai nyomán a hongkongi választási bizottság választaná meg a város törvényhozóinak egy részét. A jelenleg érvényben lévő választási rendszerben a 70 főt számláló törvényhozó tanács tagjainak felét közvetlenül a hongkongi választók választják meg, míg a további 35 tagról szakmai vagy egyéb érdekcsoportok döntenek. Egyes megfigyelők szerint a reformokat követően félő, hogy

az ellenzéki jelöltek nem kapnak esélyt arra, hogy induljanak a választásokon.

A hongkongi választási reformok határozattervezetéről a március 10-éig tartó ülésszakon dönt majd az Országos Népi Gyűlés.

(MTI)

Címlapkép: Honkong. Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. március 05. 20:39
Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól: https://egyvilag.hu/temakep/076.shtml
nempolitizálok
2021. március 05. 20:22
Inkább Svédország és Németország miatt kellene aggódniuk, mert a szólásszabadságot korlátozó büntetéseikben simán verik Kádárékat. Melelsleg a németek 18%-a szerint van csak országukban véleményszabdság, Svédországban eleve meg sem merik kérdezni erről a lakosságot.
Zoli bácsi 3
2021. március 05. 19:08
Nagyon nem érdekel a honkongi választási rendszer demokratikussága. Az igen, hogy a ma megkapott kínai vakcina hatásos-e. Bízom benne.
Falfirka
2021. március 05. 17:14
az eu hülyék gyülekezete, már mindenki a világon csak legyint rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!