Ausztriában megduplázódott a zsidók elleni bűncselekmények száma az elmúlt években

2021. március 16. 19:43

Közben az ausztriai zsidók szomorú évfordulóra emlékeznek: 600 éve van annak, hogy az egykori Osztrák Hercegség kiirtotta teljes zsidó lakosságát.

2021. március 16. 19:43
null

Jelentést adott ki nemrégiben az osztrák parlament miszerint az antiszemitizmus a társadalomban mélyen gyökerező jelenség Ausztriában – írja az Euronews.

Pedig a sógorok még a viszonylag toleránsabbak közé tartoznak, Európa keleti részében ugyanis csak kevesebben fogadnák el, hogy zsidó személy legyen a szomszédjuk – legalábbis az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése szerint.

Visszatérve a parlamenti tanulmányra: eszerint az antiszemiták egyre gyakrabban folyamodnak erőszakhoz: a zsidók elleni bűncselekmények száma az utóbbi években megduplázódott Ausztriában. Ráadásul az antiszemitizmust sokszor ürügyként használják fel – amit a koronavírus-járvány miatti megszorító intézkedések elleni tüntetések során is megfigyeltek.

„Olyan államként írják le Izraelt, amely túszul ejti polgárait és vállalatoknak adja el őket. Tipikus terminológia, hogy a zsidók annyira mohók, hogy pénzért még a saját vallási testvéreiket is eladnák” – mondja a házelnök, Wolfgang Sobotka.

A téma egyébként azért is aktuális, mert szomorú évfordulóra emlékeznek nyugati szomszédunknál:

600 éve van annak, hogy az egykori Osztrák Hercegség kiirtotta teljes zsidó lakosságát.

A Bécsi Zsidó Múzeum igazgatója, Danielle Spera feleleveníti, hogy az akkori uralkodó, V. Albrecht a zsidó lakosságot evező nélküli csónakokkal a Dunára küldte, a 200 leggazdagabb zsidót pedig úgy végezték ki, hogy elégették. A zsidó közösség így teljesen megsemmisült, a zsinagógájukat is lerombolták.

Az Euronews bécsi tudósítója, arra hívja fel a figyelmet, hogy hamarosan már a holokauszt túlélői sem lesznek életben, így sokakkal még nehezebb lesz megértetni, hogy az antiszemitizmus – amely Ausztriában és Európában továbbra is megosztja az embereket – miért káros jelenség. Johannes Pleschberger úgy összegez, hogy szerinte a politikusok feladata, hogy elősegítsék az ismeretterjesztő programok fejlesztését az iskolákban.

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik