A kínai propaganda az EU ellen hergel

2021. március 18. 07:31

A kínai pártlap arról ír, hogy amennyiben az EU szankciókat vezet be Kína ellen, akkor ellenlépésekre kell számítania.

2021. március 18. 07:31
null

Ellenlépésekre kell számítania az Európai Uniónak (EU), ha szankciókat vezet be kínai tisztségviselők ellen a muszlim vallású ujgur kisebbséggel szembeni bánásmód miatt – írta vezércikkében a China Daily című kínai pártlap szerdán este. Az újság szerint a szankciók beavatkozást jelentenének Kína belügyeibe, amit Peking nem tűr.

A szankciók tervének híre szerdán szivárgott ki, uniós források szerint az EU tagállamai a végső döntést várhatóan a jövő héten hozzák majd meg. Az EU a tervek szerint több kínai illetékest beutazási tilalommal, illetve számlája zárolásával sújtana.

A nyugat szerint átnevelő táborok – Peking szerint önkéntes képzések

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az északnyugat-kínai Hszincsiangban az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban vagy a földeken dolgoztat.

Egyes beszámolók szerint az érintett kisebbségek tagjaival szemben kényszerített sterilizációt is alkalmaznak, az intézkedések során pedig családokat szakítanak szét, a szüleiktől elvett gyermekeket állami nevelőotthonokban helyezik el. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azoknak, akiknek az életére „hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.

A sajtó elfogult Kínával szemben – állítja Kína

A kínai pártlap a Hszincsianggal kapcsolatban kínai részről jellemzően hangoztatott álláspontot ismételve a nyugati sajtó egy részében megjelent „igaztalan vagy elfogult tudósításokat” tette felelőssé a Hszincsianggal kapcsolatos „félreértésekért” vagy „az igazság ismeretének hiányáért”.

A China Daily vezércikkében kiemelték: elfogadhatatlan lenne az EU részéről, hogy az emberi jogi kérdéseket összekapcsolja azzal a kétoldalú befektetési egyezménnyel, amelynek előkészítési tárgyalásait tavaly decemberben zárták le.

„A megállapodás mindkét fél érdeke” – húzták alá, hozzátéve: „egy olyan egyezmény politizálása, melynek megvitatása évekbe tellett, súlyos csapást mérne az egyébként baráti kétoldalú kapcsolatokra”.

(MTI)

Címlapképen: Klasszikus kínai propagandaplakát

A címlapkép illusztráció

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2021. március 18. 12:11
Felesleges, az EP és az EB nagyon jól hergelnek az EU ellen önmagukban is.
Paskai
2021. március 18. 11:12
Az EU propagandája is erősen savazza önmagát, szóval nem maradt Kína egyedül az ideológiai harcban.
szodabár
2021. március 18. 10:08
Ez kábé olyan, mint Merkü oroszellenessége. Csak félévente könyörög Putyinnak a gáz miatt. Szánalmas.
Biivisz
2021. március 18. 10:05
"A kínai propaganda az EU ellen hergel" Sebaj! 7. cikkelyt nekik is !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!