Von der Leyen vállalja a felelősséget a brexit-megállapodás megszegéséért

2021. február 03. 11:55

EP-képviselők azt is várják a Bizottság elnökétől, hogy nyilvános keretek között is válaszoljon a vakcinabeszerzéssel kapcsolatos kérdésekre.

2021. február 03. 11:55
null

Ursula von der Leyen főkomisszár kedden magára vállalta az Európai Unió vakcinakivitelre vonatkozó tiltásának következményeit az Európai Parlamentben – írja a Politico. A kiviteli tilalom határellenőrzésekhez vezethetett volna az Írország és Észak-Írország közötti határszakaszon, ami a brexit-megállapodás értelmében nem lett volna megengedett.

Von der Leyen az Európai Parlament politikai csoportjaival tartott találkozókon beszélt erről. Az Európai Bizottság elnöke beismerte ugyan, hogy a Bizottság számos hibát vétett az oltóanyagok beszerzése során, de meg is védte az Unió közös vakcinabeszerzési politikáját. Ursula von der Leyen szerint a Bizottság arra törekszik, hogy minden szállítási megállapodását nyilvánosságra hozza.

A legnagyobb érdeklődés az Egyesült Királyságba történő engedélyezetlen vakcinaszállítmányozás tiltását célzó exporttilalmat övezte. A tilalommal az Európai Unió ugyanis megszegte a brexit-megállapodást, ami hosszú távon akár az írországi békefolyamatot is negatívan befolyásolhatta volna. Az egyik ülés résztvevője szerint Von der Leyen már bánja, hogy erre a lépésre határozta el magát az Unió. „El kellett volna kerülnünk, hogy egyáltalán megforduljon a fejünkben” a brexit-megállapodás felülírása – idézi a lap a főkomisszárt.

Az Európai Bizottság egyelőre hallgat arról, hogy kinek az ötlete volt az exporttilalom, amit néhány perccel azelőtt illesztettek be a vonatkozó jogszabályba, hogy azt nyilvánosságra hozták volna. Egy ír EP-képviselő szerint Von der Leyen teljes egészében magára vállalta a felelősséget ezért, de a többi ülés résztvevői szerint nem nevezett meg egyértelmű felelőst a történtekért. Többen azt is várják Von der Leyentől, hogy nyilvános keretek között is válaszoljon a vakcinabeszerzéssel kapcsolatos kérdésekre, ne csak az EP-képviselők zártkörű találkozóin.  

nyitókép: JOHN THYS / AFP / POOL

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. február 04. 07:30
akkor mondjon le.
bagira
2021. február 04. 02:07
Hitler felébredne az eus vezéreket Merkelt Ursulát nobel díjra emelné . Nem lehetetlen Bídentől megkapják . Senkinek se jutott eszébe a vírussal való játszadozást be kellene tiltani , veszélyesebb mint azt atom , atomot nemzetközi egyezmény keretei közé sorolták , a vírusokkal megtehetnék.
bagira
2021. február 04. 01:47
Felelősség vállalás miben érezhető, lemond ? Kommunistáknál a lemondás nem szokás , székből egyenest a temetőbe viszik onnan halnak ki. Törvények fölött állnak senkinek se számolnak el érintetlenek , van pofája kijelentette a vakcinát nem lehet ám úgy eun kívül vásárolni , soros sargentini schulz merkel elvtársakkal együtt eldöntik a keleti blokknak adjanak e , csepegtetik. Élet halál urai. Mit várunk még ettől bagázstól , egyetlen ügyet probléma mentesen nem intéztek el . Újabb hazug szófordulattal a dolgot elintézi. Addig emberek százezrével meghalnak , Ez a terv?
gekkone
2021. február 03. 14:50
Ez van ha egyszerre három grácia vezeti(né?) az EU-t. Az Ursula-Stella-Vera asszonyhármas nem tudja kezelni a fontosabb ügyeket, szerintem a minimum lenne a lemondásuk, hogy ne beszéljek a számonkérésükről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!