Viking sisakot találtak Romániában

2021. február 15. 13:02

Tíz éven át őrizgették megtalálói a felbecsülhetetlen leletet, végül lefoglalta a román rendőrség.

2021. február 15. 13:02
null

Felbecsülhetetlen értékű, 10-13. századi, feltehetően balti-tengeri viking vagy a kijevi nagyfejedelemségből származó varég sisakot gyűjtött be a Román Rendőrség. A sisakot lefoglalták, és átadták a iași-i Moldva Nemzeti Múzeumnak – közölte hivatalos Facebook-oldalán a román rendőrség.

A lelet után tavaly decemberben, egy bejelentés nyomán kezdett nyomozni a rendőrség, hogy felkutassák azt a vikingkori sisakot, amelyet eredetileg még 2010-ben találtak a Szeret folyón végzett rendezési munkálatok során – írta meg a Maszol. 

Az értékes leletet a megtalálók azóta sem adták le az illetékes hatóságoknál, így a nyomozóknak kellett azt megtalálni. 

A Román Rendőrség által közölt, és a Maszol által hozott információk szerint ilyen sisakokat leginkább a Balti-tenger partvidékén, valamint a Kijevi Nagyfejedelemségben használtak. Románia területén egyedi leletnek számít, egész Európában nagyon keveset találtak meg eddig belőle.

(Maszol)

Fotó: Román Rendőrség, Facebook

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2021. február 16. 11:11
Azonnal követeljék vissza Grönlandot,hisz egyértelműen kiderült Ők fedezték fel!Ja és költözzenek oda.
sorostalanság
2021. február 16. 10:03
Persze-persze talált lelet. "A sisakot lefoglalták, és átadták a Moldva Nemzeti Múzeumnak." A becsületes szőröstalpúaknak az még véletlenül sem jutott az eszükbe, hogy lopott műkincset visszaadják a "viking" utódoknak...
Krupp Skya
2021. február 15. 20:23
Viking sisak nem lehet mert a viking sisak olyan mint Lendvai Ildikó, szarva van.
Vén Csataló
2021. február 15. 19:29
Basszus! Már sisakot is lopnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!