A tech óriások húzhatnak hasznot a digitális vakcinaútlevélből

2021. február 26. 16:37

Ursula von der Leyen attól tart, az európai vakcinaútlevél bevezetésének elmulasztása lehetőséget teremt arra, hogy a technológiai óriások tovább növeljék befolyásukat.

2021. február 26. 16:37
null

A koronavírus-járvány harmadik hullámának árnyékában találkoztak tegnap az online térben az uniós államok vezetői, és többek között szó esett az európai vakcinaútlevél bevezetésének lehetőségéről. Ugyanakkor éles törésvonal húzódik a kontinensen belül, mivel a dél-európai államok – köztük Spanyolország, Görögország és Olaszország – az új okmánytípus mihamarabbi bevezetését sürgetik, míg északi szomszédjaik kevésbé lelkesednek az ötletért. 

Az észak-déli törésvonal kialakulása nem meglepő, hiszen

az európai országok eltérő gazdasági profiljuk miatt más érveket, illetve ellenérveket hoznak a vakcinaútlevéllel kapcsolatos vitában.

A húzóiparnak számító turisztikai szektor mihamarabbi újraélesztése fontos gazdasági mentőöv Dél-Európának, így ez a régió az új okmányban a határkorlátozások feloldásának lehetőségét látja. Európa többi régiója viszont attól tart, hogy az útlevél a diszkrimináció új gócpontja lesz, arról nem is beszélve, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a beoltott emberek mozgásával a vírus tovább terjed, veszélyeztetve azokat, akik nem részesültek oltásban.  

Angela Merkel úgy véli, konszenzus van az európai vezetők között a vakcinaútlevél bevezetését illetően, azonban a pontos megvalósítással kapcsolatban nincs egyetértés. A német kancellár beszámolja szerint

a legvalószínűbb, hogy nem papíralapú, hanem digitális okmányt vezetnek be az Európai Unióban,

azonban a technikai hattér megteremtése előre láthatóan három hónapot venne igénybe. Vagyis a dél-európai államok által sürgetett nyitás nem várható a közeljövőben, de amennyiben a politikai vezetők heteken belül döntést tudnak hozni, nyárra bevezethetik az elektronikus vakcinaútlevelet. 

Ursula von der Leyen ugyanakkor attól tart, hogy

az okmányok lassú bevezetését ki fogják használni a technológiai óriások.

Meglátása szerint a Google és az Apple is előállt saját informatikai megoldásával, melyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számára is felkínáltak. Az Európai Bizottság elnöke úgy véli, a technológiai vállalatok a járvány árnyékában ismét információhalászatot hajthatnak végre, ezért európai megoldásra van szükség.

Ursula von der Leyen feltételezése ugyanakkor korántsem tűnik lehetetlennek.

Ahogy arról már beszámoltunk, az utóbbi évek során a nagy technológiai cégek gyakorlatig közműszolgáltatóvá váltak. A digitális vakcinaútlevél fejlesztése pedig egyszerre teremtene lehetőséget arra, hogy az amerikai tech óriások tovább bővítsék „közszolgáltatásaikat” és folytassák az elképesztő mennyiségű információ felhalmozását, miközben a fejlesztésnek köszönhetően az egyre kritikusabb európai piacon is jobb fényben tündökölhetnének. Kérdés, hogy az ügyben miért nem szólalt meg senki az Apple és a Google részéről, elképzelhető, hogy a digitális okmány fejlesztése jelenleg is zajlik, de a koncepciókat még hivatalosan nem mutatták be a nemzetközi és európai szervezetek számára. 

Az ügyben megszólalt a WHO is, egyértelművé tették, a vakcinaútlevelek ügyében nem működnek együtt egyik technológiai óriással sem. A technológia vállalatok azonban nem törték meg a csendet, egyedül egy Apple-höz közel álló, neve elhallgatását kérő személy szólalt meg, aki szerint az Unió teljesen félreértette az amerikai vállalat álláspontját. 

Gergi-Horgos Mátyás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik