Radikálisan bővítenék a transzneműek jogait Spanyolországban

2021. február 03. 15:10

A szocialista-szélsőbaloldali kormánykoalíció új javaslata értelmében már 16 éves kortól bárki szabadon változtathatja meg nemét – akár szülői beleegyezés hiányában, vagy annak ellenére is. A kormány februárban tovább tárgyalja az ügyet.

2021. február 03. 15:10
null

Karakteres transz-párti fordulat várható Spanyolországban – üzeni a kormányközeli El País a nyilvánosság számára. A lap birtokába február 2-án került tervezet szerint a Pedro Sánchez vezette szocialista-kommunista kormánykoalíció ugyanis már 16 éves kortól szabaddá tenné a nemváltoztatást a spanyol állampolgárok számára, s ehhez kész mindenfajta hatósági segítséget is megadni.

A szocialisták és a szélsőbaloldali alakulat (Podemos) között létrejött koalíció sarkalatos kérdésének számító transztörvények előkészítéséért az esélyegyenlőségi miniszter, Irene Montero felelt.

A tervezet értelmében 16 éves kor felett bárki kérheti a hatóságoktól azt, hogy nemváltoztatásának tényét saját hivatalos okmányain és a személyi nyilvántartásokon vezessék át.

Tizenkét és tizenhat éves kor között ehhez a szülő vagy a gondviselő hozzájárulása szükséges;

ha pedig e hozzájárulást a szülők nem adják ki, külön személyt lehet megbízni a gyermek érdekeinek képviseletére az eljárás során. 

Megjegyzendő, hogy a nemváltoztatás tényének jogi elismerését a spanyol jog 2007 óta ismeri, ugyanakkor idáig a hatóságok az erről szóló orvosi igazolás felmutatását megkövetelték az ügyfelektől. A változás értelmében azonban ilyen orvosi igazolásra azonban a továbbiakban nincs szükség.

Megjegyzendő a nemváltoztatás ily módon történő jogi elismerésével kapcsolatban, hogy az ügyfél meglévő jogai és kötelezettségei nem változnak, de az új neméből fakadó jogok megilletik (a férfi és a női mivolt polgári jogi megítélésének alakulását a Precedens egy korábbi cikkében említette).

A javaslat további újítása, hogy a 16 éves korhatár nemcsak a jogi eljárások megindítására érvényes: tizenhat éves kor felett bárki kezdeményezheti a tényleges nemváltoztatáshoz szükséges hormonterápia megkezdését is, ehhez pedig még szülői beleegyezésre sem lenne szükség (ha a törvény jelenlegi formájában hatályba lépne). A tényleges nemváltoztatás egészségügyi vetületéhez kapcsolódik, hogy

a mesterséges megtermékenyítő eljárásokban részt vehet az a transznemű személy, aki képes gyermeket kihordani.

A tervezet mindemellett elismeri a „nem bináris” személyiségkategóriát is; ha valaki így definiálja magát, úgy az iratokon nem lenne szükséges feltüntetni a születési nemet sem. A kormánykoalíció javaslata értelmében továbbá a sporteseményeken mindenki a hatóságok által nyilvántartott neme szerint vehet részt a sporteseményeken, s tilos lenne valós nemük vizsgálata is. 

További újítás, hogy a büntetés-végrehajtási intézményekben a transznemű személyek saját megítélésük szerint választhatnak aközött, hogy biológiai nemük, vagy választott nemük szerint kérik elhelyezésüket a börtönökben, fegyintézetekben.

Az új, még nem elfogadott szabályok lehetővé tennék az oktatásban résztvevők számára, hogy a tanulók szabadon élhessék meg saját identitásukat, s hogy választott nemüknek megfelelően használhassák az iskolai létesítményeket.

A tervezettel párhuzamosan zajlik az LMBTI-személyek jogállását fejlesztő tervezet kimunkálása is. Elfogadása esetén az új jogszabály betiltaná a homoszexualitás elhagyását célzó terápiákat, illetve akár 150.000 eurós bírsággal is sújtható lenne az, aki ilyen terápiát szervez – még akkor is, ha ez az érintett kérésére történik. 

Az LMBTI-jogállással foglalkozó törvénytervezet további újítása, hogy a heteroszexuális kapcsolati erőszak áldozataihoz hasonlóan

az azonos nemű párokra is kiterjesztené azokat a jogvédelmi mechanizmusokat, amelyek jelenleg a nők elleni erőszak esetére állnak rendelkezésre az áldozatok számára. 

A hagyományos kapcsolati struktúrákkal von további analógiát az a módosítás is, amelynek értelmében az apai elismerő nyilatkozat mintájára a leszbikus kapcsolatban részt vevő személy is tehessen szülői elismerő nyilatkozatot a gyermekre vonatkozóan (eddig erre csak az örökbefogadás keretein belül volt lehetőség).

A kormány várhatóan február első felében tűzi napirendre a javaslatok megtárgyalását. Vitapontokat vethet fel azonban, hogy számos feminista szervezet és gondolkodó emelte fel szavát a tervezettel szemben; kritikáik főleg arra irányulnak, hogy a biológiai nem jelentőségének homályosításával a kormány a nőjogi vívmányokat tenné zárójelbe.

Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2021. március 29. 21:17
Hát igen. A hírhedt NDK-s női sportolóknak legalább utólag varrták fel.
Pandaka pygmaea
2021. március 29. 21:17
Na jó, de mit szólnak ehhez a (mai) szüfrazsettek?
Akitlosz
2021. március 04. 13:15
"Radikálisan bővítenék a transzneműek jogait Spanyolországban" Például joguk lesz áttranszformálódniuk rozmárrá is. Valamint joguk lesz 77 nemi szervet növeszteniük a testükre, hogy az összes neműknek lehessen megfelelő. Tovább társadalombiztosítási támogatással végeztethetnek plasztikai műtétet az agyukon.
Akitlosz
2021. március 04. 13:15
A többi ember jogait szűkítik. Köteles eltűrni a társadalom áttranszneműsítését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!