Összeomolhat a szlovák kormány a koronavírus miatt

2021. február 18. 07:37

Elszabadult a koronavírus brit mutációja Szlovákiában. A szlovák kormány orvosokat és ápolókat vár a többi uniós országtól. Közben koalíciós válság van kialakulóban.

2021. február 18. 07:37

Az M1 tudosítója csütörtökön közölte: „a szlovák kormány beismerte, nagy a baj. Több mint 3800 fertőzöttet ápolnak kórházban és kritikus szintre emelkedett az intenzív ellátásra szoruló koronavírusosok száma. További emelkedés az egészségügyi szolgáltatások érzékelhető korlátozásához vezetne. A súlyos járványhelyzet miatt a legképzettebb egészségügyi dolgozók hiányoznak az alapellátásból. A szlovák kormány azért fordul az unióhoz, hogy szakképzett egészségügyi dolgozókkal segítse a járványkezelést”

Az ötmilliós Szlovákiában nem enyhül a járvány. Kedden majdnem 1500 új fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma több mint 7000.

A lakosság arányához képesti halálozások számában Szlovákia az első helyen áll a világon.

Az ország tavaly ősz óta tömeges teszteléssel próbálta megállítani a járványt, sikertelenül. Szakértők szerint nem, hogy az országban a brit mutáció mellett megjelenhetett a még fertőzőbb dél-afrikai variáns. A szakemberhiánnyal is küzdő Szlovákia a többi uniós országhoz fordult segítségért.

Szigorúbb ellenőrzések

Szerdától ismét szigorodtak a határátlépés feltételei. Az ingázóknak a belépéshez egy hétnél nem régebbi negatív tesztre és munkáltatói igazolásra van szükségük. A külföldi állampolgároknak az utazás előtt regisztrálniuk kell, majd 14 napot karanténban kell tölteniük.

A hatóságok szúrópróba ellenőrzéseket tartana. Emellett lezárásra kerültek bizonytalan időre a kisebb határátkelőket. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy csak szükséges esetben utazzanak külföldre.

Begyűrűző koalíciós válság

Kedden Miroslav Kollár képviselő is elhagyta a pártot, a következő indoklással: „Tegnap meghalt egy kismama, nyolchónapos terhes volt. A férje is pozitív. És én nem tudtam értük semmit tenni”. Kollár kilépésével megingott a négypárti koalíciós kormány és amennyiben az Emberekért nevű párt képviselői is követik a politikust, új választásokra kerülhet sor.

Peter Pellegrini volt szlovák kormányfő közben felszólította a kormányt a lemondásra és egyben arra kérte Zuzana Caputová köztársasági elnököt, hogy nevezzen ki ügyvivő kormányt az előrehozott választásokig.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magichorze
2021. február 18. 09:07
Ők voltak ugyebár a bezzegország a víruskezelés szempontjából az ökör libsi szagértőknek.
Európai téridő
2021. február 18. 08:59
Részadalék a "szakadár" külügyminiszterük pozícióját illetően, pedig hogy örültek az internáci hülyeelvtársak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!