Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

2021. február 25. 22:06

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a tagállami kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács videokonferenciája után.

2021. február 25. 22:06
null

A kancellár hangsúlyozta, hogy egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában.

„Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak” – tette hozzá.    

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra

– fűzte hozzá Angela Merkel. Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az

új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba.    

Hangsúlyozta: az új intézmény bevezetése egyáltalán nem jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása. „Ezzel a kérdéssel kapcsolatban semmiféle politikai döntés nincs még”. Kifejtette: az alacsony átoltottsági arány miatt mindez egyelőre „nem is téma, de elő kell készíteni”. A fejlesztés három hónapot vehet igénybe – ismertette Angela Merkel.

(MTI)

Fotó: MTI/Press Association pool/EPA/Liam McBurney

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. március 08. 16:29
Anyátoknak meg bárcát idióta barmok!
Highlander07
2021. február 26. 19:31
Kurvára nincs szükség ilyen fasságokra. Senki nem fogja figyelembe venni.
Amondó
2021. február 26. 09:35
Legalább "oltási" és nem "védettségi" igazolványról beszélnek, mert szándékosan összekeverik a kettő. Ha egy vakcina "nagyon jó"-nak elkönyvelt 80%-os hatékonyságát elfogadnánk, akkor is 5 millió beoltottból 1 millió (!) nem védett. Mi volna, ha a jogosítványt szerzők 20%-a nem ismerné a kreszt? (Van vakcina, melyet csak 50%-osra taksálnak.) Ámde az állítólagos védettég is inkább csak a betegség enyhe lefolyását ígéri, nem pedig a fertőzőképesség megszűntét. Legjobb esetben is kérdés, hogy a rohamosan kialakuló új mutánsok ellen mennyire hatékony a korábbi vírusgenerációkra szabott vakcina? No és a "védettség" szavatossági ideje? Senki nem tudja megmondani. Milyen alapon mondanak fél évet és dobálóznak a számokkal, amikor csupán néhány hete kezdődött az oltás? Csak az látszik biztosnak, hogy ezentúl rendszeresen - jó esetben félévente - szurí lesz. --------------------------------------------------------------- A védettség (ha egyáltalán volt) megszűnése után korlátlan ideig garázdálkodhatnak megszerzett előjogaikkal, akik egyszer plasztikkártyát kaptak. Felelős politikusoknak tudniuk kellene, hogy Pandóra szelencéjét nyitják ki, amikor fel akarják találni a kasztrendszert.
EMM195
2021. február 26. 07:54
Merkel nyanya, szarsz Ursulára? A múlt héten még Ursula azt mondta, nem kell még erről beszélni, majd ha nagy lesz az átoltottság. Ez úgy hülyeség, ahogy van, de rávilágít Ursula szellemi erejére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!