Lengyelország 2050: új ellenzéki frakció alakult Lengyelországban

2021. február 16. 13:32

Saját alsóházi képviselőcsoport alapítását jelentette be kedden az eddig parlamenten kívüli, de a fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót a népszerűségben megközelítő, Lengyelország 2050 nevű párt, amelyet tavaly Szymon Holownia volt elnökjelölt alapított.

2021. február 16. 13:32
null

A legutóbbi, 2019-es lengyel parlamenti választás előtt még nem létező, csak a tavaly nyári elnökválasztás után megalapított Lengyelország 2050 (PL2050) képviselőcsoportjának létrehozását az teszi lehetővé, hogy a párthoz átállt a fő  ellenzéki erőnek számító Polgári Koalíció (KO) nevű, a Polgári Platform által vezetett frakció három tagja, ami éppen elegendő a lengyel alsó- illetve felsőházi képviselőcsoport alakításához. Emellett a PL2050-hez csatlakozott a KO egyik szenátora is.    

Szymon Holownia azt követően alapította saját mozgalmát, majd ennek keretében pártot is, hogy a tavaly nyári elnökválasztáson a harmadik helyen végzett.    

A korábban liberális katolikus újságírónak ismert Holownia eddig ismertetett programját liberális populizmusnak szokták minősíteni a lengyelországi megfigyelők.

Maga Holownia hétfői, a közösségi médiában sugárzott fellépésében úgy látta: a lengyel politikában változásra, új eszmékre és új emberekre van  szükség. A TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak pedig elmondta: szeretné, ha az ellenzéki pártok közös, a hatalomváltás után majd megvalósítandó programprioritásokat fogalmaznának meg.    

Új képviselőcsoportja kapcsán a politikus azt állította: nem tervez további terjeszkedést a szejmben, mert a jelenlegi alsóházat átmeneti megoldásnak tartja. Lengyelországban legközelebb 2023-ban esedékes a parlamenti választás. A februárban készült felmérésekben a PL2050 a szavazatok 15-21 százalékára számíthatna, ha most tartanák meg a választást. Elemzések szerint a párt mindenekelőtt a KO szavazóit veszi át. A KO 21-28 százalékos, a továbbra is listavezető Jog és Igazságosság (PiS) pedig 31-41 százalékos támogatottságot tudja magáénak.

(MTI)

Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!