Leáll a román Ford-gyár

2021. február 25. 07:01

A mikrochip-hiány miatt nyolcnapos kényszerszünetre vonul a Ford craiovai gyára.

2021. február 25. 07:01

Alkatrészhiány miatt holnap (február 26.) leáll a craiova-i autógyár. A cég közlése szerint a kényszerszünet nyolc napig fog tartani, a termelés március 10-én indul újra – írja a maszol.ro. Ebben az üzemben a Ford a népszerű Puma modelleket gyártja. 

A vállalat a miatt  döntött a termelés felfüggesztéséről: Románián kívül most a világ számos nagy autógyárában is hiánycikknek számít ez a fontos alkatrész. A mikrochip-válság miatt nemzetközi szinten 1 millió járművel maradhat el az autóipar termelése a tervezettől.  Szakemberek szerint egyhamar nem fog megoldódni a hiány, még hónapokig lehet fennakadásokra számítani. Szerintük a hiány azért alakult ki, mert az autóeladások drasztikus visszaesésével párhuzamosan tavaly nagyon megnőtt a kereslet a szórakoztató elektronikai termékek iránt.

Az autógyártók lemondták a már megrendelt tételek egy részét, ellenben az Apple, a Microsoft és a Sony elárasztották a gyártókat megrendelésekkel. 2020 végén az autópiac hirtelen magára talált, azonban a mikrochip gyártóknak nem volt szabad termelési kapacitásuk. A helyzet azóta sem változott, mert bonyolult technológiájú, tőkeigényes befektetésről van szó, ezért hosszadalmas a termelési kapacitás bővítése.

Korábban a Dacia gyára is leállt öt napig február elején. Az ok hasonló volt, a cégnek az ötnapos szünet mintegy 100 millió eurós veszteséget okozott, 6 500 személygépkocsival kevesebbet gyártottak a tervezettnél. A Fordnál jócskán nagyobb lesz a veszteség,  becslések szerint a kár bőven meg fogja haladni a 100 millió eurót.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabatka
2021. február 25. 08:33
Le tudná gyártani a samsung, ill. a tmsc is, csak nagy elektronikai cégek előre lefoglaltak kapacitást a saját chipjeiknek. Ráadásul gondolom nekik jobban megéri egy bonyolult xbox, ps procit gyártani , mint egy ehhez képest faék, és olcsó motorvezérlő chipet. A V8-at adom :)
Íjász
2021. február 25. 07:53
Nem szurkolok Romániának, de ez akár nálunk is megtörténhetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!