Kína tagadja, hogy köze lenne a mianmari puccshoz

2021. február 03. 15:58

A kínai külügyminiszter január közepén látogatott az országba, amikor találkozott a a puccsot azóta levezénylő Min Aung Hlainggal is.

2021. február 03. 15:58
null

„Ezek az elméletek nem helytállók, azt akarjuk, hogy a mianmari felek rendezzék nézeteltéréseiket, és óvják meg a politikai és társadalmi stabilitást” – válaszolta Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő a Kína állítólagos támogatását firtató kérdésre. Vang szerint „a nemzetközi közösségnek megfelelő külső környezetet kell létrehoznia ahhoz, hogy Mianmar a megfelelő módon megoldhassa problémáit”.    

– mondta a szóvivő, utalva a médiának kiszivárogtatott határozattervezetre, amelyet kedden a BT végül nem fogadott el Oroszország és Kína vétója miatt. A Nagy-Britannia által beterjesztetett határozat elítélte a mianmari puccsot, és felszólította a hatalmat átvevő hadsereget, hogy tartsa tiszteletben a törvényt és az emberi jogokat, és azonnal engedje szabadon az őrizetbe vett személyeket.    

Peking ismételten felszólította a mianmari feleket, hogy rendezzék nézeteltéréseiket.

Január közepén Mianmarba látogatott Vang Ji kínai külügyminiszter, aki akkor találkozott a puccsot azóta levezénylő Min Aung Hlainggal, a hadsereg főparancsnokával, mindazonáltal találkozott a délkelet-ázsiai ország demokratikusan megválasztott kormányának de facto vezetőjével, Aung Szan Szú Kjível is. A mianmari hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette Szú Kjít, illetve több magas rangú politikust is. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.    

Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki.

A kabinet aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll. A fegyveres erők közölték, hogy „szabad és tisztességes választást tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak”. A választások időpontját azonban nem határozták meg, hétfőn viszont egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki. A Reuters hírügynökség szerdán egy rendőrségi dokumentumra hivatkozva arról adott hírt, hogy vádat emeltek Szú Kjí ellen az import-export törvények megsértése miatt.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Maung Longlan

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. február 06. 16:45
Ha tagadják, 100%, hogy benne vannak!
elfújta az ellenszél
2021. február 05. 21:53
Az angolok szeretnék benn tartani a fél lábukat Burmában, aztán majd visszakapják urnában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!