Harapófogóban Németország: fontos a demokrácia, de a földgázvezeték is

2021. február 10. 20:48

Heiko Maas újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, de ellenezte az Északi Áramlat-2 építésének leállítását.

2021. február 10. 20:48
null

Heiko Maas német külügyminiszter szerdán újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése miatt, ugyanakkor ellenezte az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésének leállítását. A német szövetségi parlamentben (Bundestag) mondott beszédében

a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a megfelelő személyeket kell büntetőintézkedésekkel sújtani.

„Adott esetben ők azok, akik a karhatalom elnyomó fellépéséért felelősek, nem pedig annak a csaknem 150 európai cégnek a munkavállalói, amelyek többségében német vállalatok” – fűzte hozzá.    

Maas egyben felhívta a figyelmet arra, hogy

Oroszország és Kína teljes gazdasági elszigetelése azt eredményezné, hogy a két ország összefog és ezzel létrehozná a világ legnagyobb gazdasági és katonai szövetségét. Mint mondta, ez nem lehet a Nyugat stratégiája.

„Ezért ellenzem, hogy minden a hidat ledöntsünk Oroszországgal” – tette hozzá. A német diplomácia vezetője ellenezte, hogy Moszkvával szembeni szankciókat fogadjanak el az Európa Tanácsban, amelynek fő célkitűzése az emberi jogok védelme.    

„Oroszország résztvétele az Európa Tanácsban azt jelenti, hogy orosz állampolgárok milliónak van hozzáférése a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB). Valóban vegyük el tőlük ezt a lehetőséget?” – vetette fel Maas.    

Navalnij januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték,

német szakértők szerint Novicsok idegméreggel elkövetett merénylet után. Oroszországban január 23-án és 31-én, valamint február 2-án rokonszenvtüntetések voltak a hazatérése után azonnal letartóztatott, majd a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeinek megsértése címén letöltendő szabadságvesztésre ítélt Navalnij mellett. Januárban több mint 11 ezer embert vettek őrizetbe a megmozdulásokon.

Frankfurtba érkezett szerda este Julija Navalnaja, a bebörtönzött ellenzéki orosz politikus, Alekszej Navalnij felesége

– jelentette a Der Spiegel német magazin az internetes oldalán.

Alekszej Navalnij tavaly nyáron Németországba utazott gyógykezelésre, miután sok nyugati ország szerint katonai méreggel megmérgezték Szibériában. Moszkvába való visszatérése után letartóztatták, és egy bíróság február elején 3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte arra hivatkozva, hogy megsértette a feltételes szabadlábra helyezése szabályait. Az ítélet miatt tüntetések voltak több orosz nagyvárosban, és a hatóságok sok embert őrizetbe vettek emiatt.    

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia és más országok hiába követelték a szabadon bocsátását. Heiko Maas német külügyminiszter Oroszország elleni büntető szankciók elrendelését helyezte kilátásba.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Jens Köhler

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr Justice
2021. február 11. 16:54
Választávirat: Tisztelt Külügyminiszter Úr! Stop. Köszönjük megkaptuk jobbító szándékú - a demokratikus alapelvek érvényesüléséért aggódó - levelüket. Stop. Kőolaj. Stop. Földgáz. Stop.
Harangláb
2021. február 11. 09:51
Demokrácia über alles! Nem kell földgáz, mert az köztufottan autoriter mokekulákból áll, és nem kell atom sem, mert az meg veszélyes... Elég volna nekik a Szél is...hadd fagyoskodjanak a hülye németek, ha már nem emlékeznek arra, hogy Sztálingrád milyen hideg volt...
szürkeSzarvas
2021. február 11. 09:15
A Biden "mögötti" deep state nekohnzsidók nyomorgatják a németeket-palagáz+bosszú,hogy az orosz nem feküdt le neki Jelcin alatt,mint később az ukrán. Ma Moszkvában is zsido kormány lenne,mint Kievben. Bandera forog a sirjában.
Magnólia
2021. február 11. 08:06
Azért a nagyon nagyon nagy demokráciákban is a pénz és a haszon az úr. Lehet szép szavakat mondani, akárkit támogatni főleg messziről. Kiváncsi lennék, ha egy Németországban hasonló eset miatt elitélt xy. miatt az oroszok azt mondanák, rendben, nincs gáz. Akkor mi lenne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!