Újabb vendégmunkások érkeznek Franciaországba Marokkóból

2021. február 09. 19:51

Nagy a munkaerőhiány.

2021. február 09. 19:51
null

Több mint 250 marokkói idénymunkás érkezik kedden Franciaország három megyéjébe a helyi gazdák kérésére, akik munkaerőhiányban szenvednek a koronavírus-járvány miatti európai határzár következtében – jelezték hivatalos források.

Ez a harmadik alkalom a járvány kezdete óta, hogy Franciaország – a határzár miatt – szervezetten utaztat be marokkói idénymunkásokat, miután általában az észak-afrikai országokból érkező vendégmunkások jelentik a legfontosabb alkalmi munkaerőt az országban.

A marokkóiak 4-6 hónapon keresztül a zöldség- és gyümölcstermelőknek segítenek, mindenekelőtt a klementin-szedésben az ország délkeleti, és Korzika északi részén.     

Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója szerint az idénymunkásoknak nagyon szigorú egészségügyi előírásokon kell átesniük az utazás előtt, alatt és a Franciaországba érkezésük után. A több mint 250 marokkói az indulás előtt az OFII casablancai irodájában PCR-teszten esett át, megérkezésükkor Franciaországba a repülőtéren antigén gyorsteszttel ellenőriznek mindenkit, majd a munkáltatójuknál hétnapos karanténba kell vonulniuk, mielőtt egy újabb PCR-teszt vár rájuk. „Ellentétben azzal, amit gondolunk, szakértelmet igénylő foglalkozásokról van szó. Az idénymunkások évek óta járnak Franciaországba és elengedhetetlenek a mezőgazdaságunkhoz. Nem tudjuk őket fél lábon pótolni. Ők a mezőgazdaságban kiképzett munkások” – mondta az OFII vezetője az AFP-nek. Az OFII októberben 900, majd decemberben további 300 marokkói idénymunkás számára már létrehozott egy-egy légi hidat, szintén klementin-szüretelés céljából.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2021. február 10. 18:59
A helyiek hol vannak????? Vagy ezeket csak a kelet európaiak munkája tartja fenn?????
Nori70
2021. február 10. 08:25
https://www.youtube.com/watch?v=flkuZJ1did8&ab_channel=ksufler
DoomGuy
2021. február 10. 07:42
Vicc, hogy Nyugat-Európa gazdaságai nincsenek meg rabszolgák nélkül már vagy 300 éve.
Mr. Sarah Kaufmann
2021. február 09. 23:05
Szorgos-dolgos migránskezek! Nekünk is ilyenekre van szükségünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!