Egyre több olasz várost kell lezárni a vírusmutációk terjedése miatt

2021. február 26. 21:34

A halottak száma túllépte a 97 ezret az olasz egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.

2021. február 26. 21:34
null

Az olaszok a küszöbön álló hétvégét akarják kihasználni az utolsó sétára vagy rövid kirándulásra a hatóságok által bejelentett ismételt korlátozások előtt.  Nápoly polgármestere azonban már bejelentette, hogy a szabadtéri mozgást is korlátozza, mivel szombaton és vasárnap lezárja a tengerparti sétányokat, és a szicíliai Palermo híres strandjaira sem lehet majd belépni a tömörülések elkerülése érdekében.

Romló számok

Több mint két hónap után ismét húszezer fölé emelkedett az egy nap alatt azonosított betegek száma. A halottak száma pénteken túllépte a 97 ezret. A toszkánai Siena és Pistoia városát zárlat alá helyezték egészen március 7-ig.

– mondta egy Sienában élő magyar az MTI-nek. Hozzátette, hogy a tartományi elnök csütörtökön jelentette be a zárlatot a vírusvariánsok erősödése miatt. 

Vörös színű, vagyis kiemelten veszélyes járványtérségnek számít többek között Brescia, Bologna, Perugia városa is, melyeknek lakói szintén nem hagyhatják el az önkormányzat területét. Sajtóértesülések szerint hétfőtől ismét narancssárga, vagyis közepesen járványveszélyes térségnek számít Lombardia, Piemont, Marche tartomány, valamint Umbria és Abruzzo régió. Vörös, vagyis teljesen lezárt zóna lesz a déli Basilicata és Molise tartomány, amely maga kérte a karantén alá helyezését.

Vírusmutációk

A szigorításokhoz a reprodukciós ráta emelkedése vezetett: a brit, a brazíliai és a dél-afrikai vírusmutációk terjedésével hirtelen ismét megugrott a naponta azonosított új betegek száma, és fokozatosan emelkedik a kórházban és intenzív osztályokon kezelteké.

Kritikus helyzet a lombardiai Bresciában alakult ki, melynek a megtelt kórházából a betegeket elkezdték átszállítani a milánói vásártéren még tavaly tavasszal felállított járványkórházba. Campania tartomány elővigyázatossági intézkedésként hétfőtől lezárja az oktatási intézményeket, miután a vírusvariánsok leginkább az iskolás korosztály között terjednek.

Olaszországban minden vírusvariáns erőre kapott, és egyre nehezebb elkülöníteni a gócpontokat, csökken a betegek átlagos életkora is, nem kizárt, hogy ismét országosan le kell állítani a tantermi oktatást – mondta Gianni Rezza, az egészségügyi minisztérium képviselője pénteki sajtótájékoztatóján. A Közegészségügyi Hivatal (Iss) arra szólította fel a lakosságot, hogy a lehető legnagyobb mértékben kerülje a másokkal való találkozást.

Mario Draghi miniszterelnök az európai uniós tagállamok informális videókonferenciáján a vakcina-beszerzés és az oltás gyorsítását sürgette. Sajtóbeszámolók szerint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok példáját említve Mario Draghi „vakcinázási önállóságot” szorgalmazott, az EU-n kívüli oltóanyag beszerzését vetve fel. A Liga part vezetője, Matteo Salvini a miniszterelnökhöz csatlakozva kifejtette, hogy mivel „Európa nem szolgáltatja az ígért vakcina mennyiséget, helyes lenne, ha az olasz kormány is külföldön keresné a Covid-19 ellenszerét, a lakosság egészsége védelme nem tűr késedelmet”.

(MTI)

Nyitókép: Stefano Nicoli / NurPhoto / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dobrevne
2021. február 27. 12:53
Nem csodálkozom, gumicsónakos szállítják nekik a vírust, ők meg tart karokkal fogadják
G r o s w e n o r2
2021. február 27. 11:10
Lakosságarányos beoltás tekintetében Magyarország első helyen áll az EU-ban Lengyelországgal és Görögörszággal csaknem 8% os beoltottsággal. Lehagytuk a szomszéd országokat és a leggazdagabb és legnagyobb EUs országokat. https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
hlaci83
2021. február 26. 22:19
Az olaszok a küszöbön álló hétvégét akarják kihasználni az utolsó sétára vagy rövid kirándulásra a hatóságok által bejelentett ismételt korlátozások előtt... Helyes, még gyorsan adják tovább egymásnak a vírust. Igazi hülye az ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!