A dán parlament megszavazta az impeachmentet a volt bevándorlásügyi miniszterrel szemben

2021. február 02. 19:52

A döntést a miniszter saját párttársai is támogatták, a 30 ellenszavazat nagy része a a bevándorlásellenes Dán Néppártnak köszönhető.

2021. február 02. 19:52

A dán parlament kedden túlnyomó többséggel megszavazta az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megindítását Inger Stojberg volt bevándorlásügyi miniszterrel szemben, a kezdeményezést Stojberg jobbközép Liberális Pártjából is támogatták.

Az eljárás megindítását a 179 fős dán parlament jelen lévő képviselői közül 139 támogatta, 30 szavazott ellene, tartózkodás nem volt. Stojberg 2015-től 2019-ig volt bevándorlásügyi miniszter, és a bevándorlással kapcsolatos kemény álláspontjáról ismert. A keddi szavazást megelőzően úgy fogalmazott: „történtek hibák, de tudom, hogy nem utasítottam senkit arra, hogy bármi illegálisat cselekedjen”.   

Az impeachment megindítását a kisebbségben kormányzó szociáldemokraták, egyéb jobbközép pártok, illetve az ellenzéki liberálisok és konzervatívok is támogatták. Stojberg megköszönte azoknak, akik az eljárás megindítása ellen szavaztak, köztük volt Lars Lokke Rasmussen korábbi miniszterelnök, a bevándorlásellenes Dán Néppárt és a kicsiny Új Jobboldal nevű párt. A Stojberg elleni eljárás előzménye a tárcavezető 2016-os döntése, amelynek értelmében elrendelték a menedéket kérő házaspárok szétválasztását abban az esetben, ha az egyik fél kiskorú volt. A döntés 23 párt érintett a Ritzau dán közszolgálati hírügynökség tájékoztatása szerint. Egy szíriai pár később kártérítést kapott.   

A parlamenti ombudsman és egy parlamenti bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a döntés jogellenes volt, és erről értesítették Stojberget akkor. A testület ezenkívül arra a megállapításra is jutott, hogy Stojberg félrevezette a törvényhozást. Az ügyet a legfelsőbb bíróság bíráiból és a parlament által kinevezett szakértőkből álló különleges bíróság fogja tárgyalni, valószínűleg nyár után. Amennyiben bűnösnek találják, Stojberget pénzbüntetéssel vagy akár két év börtönbüntetéssel sújthatják. Dániában 1849 óta öt impeachmentet indítottak, a legutóbbit 1995-ben.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. február 04. 14:55
rókafogta csukafogta
ujujuj
2021. február 03. 06:21
Ez a tanulság. Nem kell beengedni ezeket a hálátlan dögöket, és akkor nem üti meg az ember a bokáját. Tipikusan az az eset, amikor a nagyvonalúság és a jócselekedet elnyeri a büntetését.
elfújta az ellenszél
2021. február 02. 21:35
Ezek szerint tilos elválasztani egy transzgender buzitól a kiskorú férjét. Mert ugye az nemi diszkrimináció lenne, ami elfogadhatatlan a haladó Európa számára
lvjtn
2021. február 02. 21:01
no lám, szóval bolsiék már büntetnék, aki föllép a pedofília ellen, egyelőre próbaként a muszlim pedofília lépett jogerőre, de az irány világos...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!